ШОКОВИ ЦЕНИ! Агнешкото удря 18 лв. за Великден, в Македония двойно по-евтино, туризмът за мръвката вече започна

66905-632x358

Някои търговски вериги вече пуснаха в продажба агнешко месо, складовете на други са пълни с агнета и шилета. Но продължава договарянето с фермерите за изкупуване на продукцията им. Максималната цена на килограм от крехката мръвка не бива да е повече от 15 лв., коментира шефът на Асоциацията на овцевъдите Бисер Чилингиров. Но това не е така. Агнешкото сега върви по 16-17 лв. килото, а в навечерието на Възкресение и на Гергьовден, то ще се продава най-малко по 18 лв. килото, каза той.

Овчари вече правят списъци на желаещите да им  доставят по празниците живи агнета. Ако са с тегло около 20 кг.,  ще струват  близо 160 лв. В Пловдив, Асеновград, Стара Загора ресторантите провесиха реклами, че поемат грижата да да ги изпекат. В зависимост дали агънцата са с пълнеж от дреболии, ориз и мерудии или не, цената им ще се движи между 250 и 300 лв. едното.

В съседката ни Македония обаче вече продават агнешко на по-ниска от половин цена, в сравнение с нашата. Килограм мръвка излиза от 4 до 4,50 лв. живо тегло. През уикендите колони от коли вече пътуват от районите близо до границата с Македония на шопинг в Скопие и другите градове. Хората бързат да си наблъскат отсега хладилните камери с евтини крехки агнешки бутчета, плешки и главички за домашна пача. Макар че  ще са дълбоко замразени, предпочитат да дадат по-малко пари, вместо нашите търговци да ги одерат по празниците./Пик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене