Без категория

Собственик на рибарник увисна на бесило

линейка

54-годишният Йордан Янев от симитлийското село Черниче се обеси на дърво в двора на бащиния си дом, намиращ се срещу дър­воделски цех в края на селото. Драмата с пенсионера от мина­та, който е собственик на ри­барника в селото, се разигра­ла вчера рано сутринта. Потре­сени от трагедията, приятел и съседи веднага пристигнали на място, но за съжаление вече би­ло късно. Безжизненото тяло на Йордан е открито първо от ра­ботници от съседния цех. Мъжът, облечен в спортен екип, висял до масата на двора.

Работех първа смяна в це­ха, докато изнасях куп дърва на двора, погледнах съвсем слу­чайно към къщата и видях ужа­сяващата гледка с омотаното въже на дървото, беше около 07,30 часа, каза Красимир Ива­нов. Веднага ми мина мисълта, че Данчо се е обесил, колегите работеха вътре в цеха, каза ра­ботникът и с мъка поясни, че с Йордан Янев се познават от де­ца.

Всички работници в цеха са местни жители и добре позна­ват Йордан. Бившият миньор Боян Христов, с когото Данчо е работил преди години, превъз­могна шока и разказа: Връщах се от закуска и разбрах, че Дан­чо е посегнал на живота си, веднага се обадихме на тел. 112, пристигнаха линейка и по­лиция, но вече бе късно. Тяло­то му беше още топло. Това е, ще го запомним с добро, а за­що го е направил, недоумява­ме. Днес и утре няма да рабо­тим, не сме в състояние да сед­нем зад машините. На практи­ка Данчо си имаше всичко, си­гурна пенсия от мината – около 450 лв., къща, отглеждаше си всичко в двора, имаше градин­ка и си произвеждаше продук­ция, преди Коледа му помогнах и заклахме прасе, да има дома­кинството месо за зимата, от­глеждаше и кокошки, яйцата продаваше. Пари, макар и не много, си имаше, но нещо го е подтикнало, какво е, той си знае, заключи с болка Боян Христов.

Данчо беше изключително скромен и трудолюбив човек, нямаше врагове, всички хора в селото го уважават, каза и приятелят му Иван Илиев и поя­сни:

С него сме съседи, отрасли сме заедно, наскоро, преди 2- 3 години, си направи рибар­ник, развъждаше шарани. Лятото местните риболовци идваха тук да ловят риба за удоволствие, плащаха симво­лична сума от. 2 лв. Дори нас­коро е почистил нивата в съ­седство до неговия двор, ис­каше да си купи крава и с млякото да храни дъщеричка­та си, която със съпругата си осиновиха съвсем наскоро, преди няколко месеца. Съпру­гата му живее в Кресна, Данчо често ходеше при нея, в Черниче се грижеше за майка си – баба Елена, която е инвалид и вече е близо 80-годишна. Дан­чо има и брат, но той живее със семейството си в София. Горко й сега на майката, сигур­но още не е разбрала за смър­тта му, трудно подвижна е и още е вътре, но като излезе… сподави разказа си Иван.

Връстниците на Данчо се бяха събрали пред къщата, невярващи на случилото се. До­ри и лозичките пред къщата е окопал и кроил преди дни, до­пълни Александър Темелков. Правил е планове за бъдещето си, има си детенце, а сега вмес­то да се радва на дните си, ще отиде в моргата, покрусени ко­ментираха мъжете.

По първоначална информа­ция се касае за самоубийство. Трупът е транспортиран за из­вършване на аутопсия от съ­дебния лекар д-р Яни Златин в благоевградската болница. Причините, довели Йордан Янев до фаталното решение, се изясняват от служители на 0Д на МВР – Благоевград. Образу­вано е досъдебно производс­тво.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене