ОТГОВОР

            a757edefeeadf5cdbe035bf1908dc6df

Във връзка с репортаж, излъчен в сутрешен блок на национална телевизия днес  – 20 март 2015г. със заглавие: „Цели хълмове в Пирдоп загубиха зеленината си”, представяме следната информация:

 

За Югозападното държавно предприятие, в обхвата на което е „ДГС Пирдоп”, няма неудобни въпроси и информация. В нас буди недоумение реакцията на горския стражар Божко Михов, от когото вече са изискани писмени обяснения за непрофесионалното поведение, уронващо престижа на предприятието и „ДГС Пирдоп”. След представянето им на лицето ще бъде наложено дисциплинарно наказание по реда на Кодекса на труда.

 

В терените, заснети в репортажа, се водят редовни санитарни сечи. При провеждането им едната от фирмите, спечелила процедура за добив, е допуснала нарушение, като не е поставила нова информационна табела, съобразена със сроковете на позволителното за сеч за 2015 г. За това нарушение фирмата ще бъде санкционирана.

На втората фирма, влязла в обектива на журналистическата проверка, непосредствено след предаването е извършена проверка, за което е изготвен констативен протокол. При проверката работниците са представили копие на разрешителното за сеч. Необходимо е да отбележим, че при извършване на дейности в горски територии лицензираният лесовъд на фирмата и/или секачите са длъжни да носят със себе си оригинали или копия от издаденото позволително за сеч, с което се доказва законността на извършваната дейност. Тези документи се представят на контролните органи при проверка. Управителите на фирмите, извършващи дейности, не са задължени да носят в себе си позволителните за сеч.

И още едно важно уточнение – не се изисква при съхранение на дървесината на временен склад да има поставена контролна горска малка. Тя е задължителна при транспортирането на дървесината!

 

Във връзка с повишения обществен интерес към дейностите в горите и с цел коректно представяне на информацията, Югозападното държавно предприятие остава в готовност да съдейства винаги и по всяко време с експертно мнение и коментар. Правим го, водени от общата ни загриженост за бъдещето на българската гора.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене