Болни даряват за лековит минерален извор

109883-oshtava-mineralen-izvor

Лековитата сила на минералните извори води все повече нашенци и чужденци в кресненското село Ощава, пише standartnews.com. Болни хора бият път до селището, което е разположено в подножието на Пирин планина. Те посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. Най-важното е, че тези хора остават много доволни от лечебната сила на нашите извори. Доста от тях правят и дарения – някои оставят пари, а други – материали за облагородяването на района и за модернизирането на базата. „Наскоро благоевградчанинът Мирчо Благоев ни осигури строителни материали за над 30 000 лева. С тези пари бутнахме ламарините и вдигнахме масивна постройка, в която се правят калните бани“, разкри кметският наместник на селището Кирил Лазаров. През последните години тук се лекуват англичани, финландци, французи и израелци.

Двата минерални извора са и гордостта, и болката на малцината местни хора. Защото благодарение на лековитата вода насам идват нуждаещи се хора. В същото време мечтата им е да се превърнат в модерен балнеолечебен център. 

Водата в първата баня е с дебит от 24 литра в секунда, с температура 38 градуса. Много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат, на нервната и сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт. В горещото миро температурата на водата е 65 градуса.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене