Закриха катедра „Международни икономически отношения” в ЮЗУ „Неофит Рилски“

9f0bd5904d5606c7f6515f90c24de139

Две от катедрите на Стопанския факултет – тази по „Международни икономически отношения” и „Социоикономика и икономически теории”, се обединяват в една – „Икономика”, реши Академичният съвет на ЮЗУ „Неофит Рилски”, съобщава в. „Струма”.

Доклад за промените в структурата на факултета изнесе ректорът на университета проф. Иван Мирчев, който анализира че от 8-членния състав на катедрата двама преподаватели са в пенсионна възраст, а на други трима предстои пенсиониране.

Срещу направеното предложение се обяви деканът на Стопанския факултет проф. Ганчо Ганчев, настоявайки основното звено да продължи работата си както до сега. „От гледна точка на кадровото обезпечаване положението е трагично, и то не само в тази катедра”, заяви професор Мирчев и в крайна сметка с един глас „против” Академичния съвет реши да закрие катедра МИО. Освен това беше прието специалност „Социоикономика” да възвърне предишното си име „Икономика на социално-културната сфера”.

Вчерашният академичен съвет започна с приятна изненада за всички присъстващи. Част от отбора на университета, завоювал преди дни второ място на Университетските зимни игри, връчи спечелените купи и медали на проф. Мирчев , който по решение на ректорския съвет обяви че всички студенти , спечелили медали, ще получат парични награди.

Като първа точка в дневния ред на вчерашния Академичен съвет бе обсъждано развитието на академичния състав. Ректорът изброи около 30 преподаватели (без да цитира имена), които дълги години работят като главни асистенти, без да се хабилитират.

„Имаме случаи с преподаватели, които още от 1987 година са доктори и вече 28 години все още са си асистенти. Как е възможно хора с докторска степен, с 20 и повече години стаж досега да не са си подавали документите за участие в конкурси за доценти”, попита ректорът. Той подчерта, че кадровата политика на университета има сериозни резерви и даде 1 месец срок на всички декани да представят писмени доклади по темата.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене