Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Новият и.д. шеф на парк Българка – дървосекач

БСП в Габрово излезе с декларация против назначаване на лидера на ДПС в Севлиево Али Алиев за временно изпълняващ длъжността директор на природен парк Българка. Титулярът Мая Радева е в болнични след катастрофа.

200 000 лева платени за гола поляна в Харманли

Прокуратурата разследва афера с 200 000 лева, платени за подготовката на лагер за бежанци в Харманли. Това съобщи вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев пред вътрешната парламентарна комисия. Парите, предназначени за център с 1000 палатки, били изразходени от Областната управа в Хасково.

Бивш и настоящ министър в скандал за 6,5 млн. лв. за спешната помощ

Бившият и настоящият здравен министър – Десислава Атанасова и Таня Андреева  влязоха в нова схватка, този път заради обществена поръчка за спешната помощ.

В парламента Атанасова (ГЕРБ) съобщи, че “на 21 декември м. г., на тъмно, в навечерието на новогодишните празници, когато никой не се вълнува от сайта на здравното министерство, Андреева обявява търг за 6,5 млн. лв. за вече изградена и функционираща до днес интегрирана информационна система за центровете за спешна помощ”.

“Стандарт”

Брюксел на червено, отлага европарите

Брюксел свърши парите. Затова Европейската комисия ще забави финансовите инжекции, предвидени за страната ни по новите оперативни програми. Милиардите трябваше да се договарят от средата на тази година. Реално обаче те ще започнат да се разпределят едва през 2015 г., съобщи наш източник от Брюксел. Бюджетът на ЕС ще излезе на червено, ако плати едновременно остатъка от средствата за стария програмен период, както и новите договори. 7 млрд. евро трябва да получи страната ни тази и следващата година за вече одобрени проекти.

Уволниха зам.-шефа на митниците

Най-новият зам.- директор в митниците Румен Данев бе уволнен вчера. Новината потвърди в парламента премиерът Пламен Орешарски. Данев, чийто ресор бе „Митническо разузнаване и разследване и последващ контрол“, бе назначен на 9 януари като втори заместник на изпълнителния директор Павел Тонев.

Държавата да не е мащеха за частниците

На 11 февруари в НДК по инициатива на премиера Пламен Орешарски ще се проведе национален форум „Правителство – бизнес“. За участие в него са поканени всички бизнес организации и всички медии. Предприемачите ще могат лично да отправят своите питания, препоръки и предложения към Орешарски и екипа му. От кабинета гарантират, че всеки въпрос ще получи отговор – в залата, по време на дебатите или писмено.

“Сега”

Съдът прати единната данъчна сметка в историята

Конституционният съд отмени като противоконституционни ключови законови текстове, с които бе въведена единната сметка. Според съдиите e недопустимо дължимите данъци и осигуровки да се превеждат накуп и с пари за осигуровки да се покриват по-стари по дата задължения за данъци. Противоконституционно е и неритмичното превеждане на осигурителните вноски от Националната агенция по приходите (НАП) към здравната каса и НОИ, при което липсва яснота за постъпленията. Решението на КС засяга всички фирми и стотици хиляди данъкоплатци, които се самоосигуряват, и поставя в патова ситуация НАП и парламента.

ЕК заплаши САЩ с визи заради България

Брюксел заплаши да въведе визи за американски граждани, ако в следващите 6 месеца САЩ не премахнат визите за гражданите на България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, предаде електронното издание ЮрАктив. Повечето от гражданите на 28-те страни – членки на ЕС, свободно пътуват до Америка, но на българи, румънци, поляци, кипърци и хървати все още са им необходими визи, за да влязат в САЩ, Канада и Австралия.

Кабинетът награди със стотици милиони общини на БСП и ДПС

Очаквано кметовете на БСП, ДПС и подкрепените от тях се оказаха големите печеливши от новата инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Над 200 проекта в ръководени от левицата общини и подкрепени от нея и над 96 на движението получиха основния дял от 289 млн. лв., които бяха отделени за местната власт. Кметове на ГЕРБ са спечелили близо 50 проекта, въпреки че партията взе най-много гласове на местните избори през 2011 г. Това показва справка с гласуваните вчера от кабинета проекти по инвестиционната програма. За нея бяха отделени 500 млн. лв.

“Монитор”

Само фелдшер в линейката

Само медицинска сестра и най-много фелдшер ще пътуват занапред в линейките, когато бъдат извикани на адрес чрез телефон 112. Това предвижда концепцията за Спешна помощ, съобщи проф. Милан Миланов, който е в работната група, подготвяща  документа. Те са достатъчно квалифицирани, за да направят повечето спешни манипулации, докато пациентът бъде откаран в болницата, допълни проф. Миланов, който е дългогодишен шеф на Клиниката по реанимация и анестезиология в „Пирогов”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене