Представителна група от ученици на ПМГ „Яне Сандански” участваха в събитията за в събитията по честванията на 72-годишнината от спасяването на българските евреи

parlament

Представителна група от ученици на ПМГ „Яне Сандански” пътуваха за София и участваха в събитията за в събитията по честванията на 72-годишнината от спасяването на българските евреи. Проявата бе организирана от Израелско-българския институт под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева, която прие в парламента възпитаниците на училището и техни връстници от различни краища на България. Тя изтъкна, че младите българи имат вдъхновяващия пример на своите предци, които избавиха от изтребление своите сънародници евреи по време на Втората световна война. “Ние, и най-вече вие – като активни граждани с будна съвест, трябва ежедневно да се борите и да браните свободата, демокрацията, хуманността и толерантността“, подчерта тя,“ каза още първият човек в парламента пред учениците.

За гостите на събитието домакините организираха посещение на Централната Софийска синагога, съпроводени лично от съпредседателя на Израелско –българския институт Яков Джераси. Там те се срещнаха с израелски равин, който ги запозна с историята на евреите, техния бит и обичаи.

След това възпитаниците на ПМГ „Яне Сандански“ изгледаха в „София” на бившия партиен дом и прожекцията на българо-израелския филм «Пътят към Коста дел Маресме»,  създаден по мотиви от книгата „Извън хватката на Хитлер” на Михаел Бар-Зоар, след което се срещнаха с главните актьори от филма –  Елиза Токева, Стефан Попов и Кристиян Макаров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене