Стачка в кресненско сложи бариера на опасен жп прелез

108761-slvachishte-vlak

Две села доказаха, че това, което не става с молба, се получава с протест. Миналата година жители и управници на селата Ощава и Стара Кресна в община Кресна се вдигаха на бунт заради опасен железопътен прелез, информира „Стандарт”. И само 2-3 месеца по-късно те постигнаха своето искане – монтираха автоматична бариера на рискования участък, който води към двете населени места. „Благодаря на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за разбирането.

От община Кресна също помогнаха с разширяване на шосето в района до железопътния прелез. Вече 3 месеца пътуваме спокойно към града и обратно. Няма нито един инцидент на въпросния прелез. Бариерата няма как да бъде заобиколена, трябва с колата си да я счупиш, за да минеш. Няма кой да си позволи подобно нещо“, твърди кметският наместник на Ощава Кирил Лазаров.

Той бе инициатор на събирането на протестна подписка заради неглижирането на проблема от НКЖИ. Хората протестираха, че съоръжението няма бариера и не се охранява. Това водеше до чести инциденти. Само за 6-7 месеца миналата година имаше 4 случая на блъснати коли. Съоръжението бе обозначено само с табели. Имаше звукова и светлинна сигнализация.

„Звуковият сигнал обаче не се чуваше, а слънцето често засенчваше погледа на шофьорите и те не виждаха, че свети червено. Сега с бариерата, която е автоматична, всичко е наред. Поставиха я в края на миналата година“, допълва селският управник. Това спря бунта на местните хора, които бяха решили да блокират пътя за Гърция, ако прелезът остане без бариера.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене