Connect with us

Бизнес

До 1 млн. лв. глоба за фирми, които лъжат, за да вземат европари

Published

on

106349-european-bank

Все по-голям става броят на престъпленията, заради които фирмите и неправителствените организации ще носят имуществена отговорност, а глобата ще е гигантска – до 1 млн. лв. във всички случаи без изключение, пише вестник „Сега“ в днешния си брой. Това става ясно от внесените от кабинета в парламента промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Административни наказания вече ще се налагат и за представяне на неверни сведения, за да се получат средства от еврофондовете, избягване на данъци в големи размери, фалшифициране на пари, отпускане на кредит на лица, представили неверни сведения, подпомагане на чужденец да пребивава в страната в нарушение на закона, проповядване на расова омраза в медиите, длъжностни престъпления.

Глобата ще се налага от административен съд по предложение на прокуратурата. Наказателното дело ще се води отделно срещу служител или управител на фирмата, тъй като наказателната отговорност е лична, но повдигането на обвинение ще е достатъчно основание да започне производство за глоба срещу фирмата или неправителствената организация. Санкция обаче може да се наложи и без срещу човек от фирмата да има наказателно разследване и дори когато е изтекла давността за престъплението или заподозреният е починал.

С промените се дават още по-големи възможности за налагане на глоби. Новите текстове предвиждат това да се прави даже ако заподозреният признае вина и се споразумее с прокуратурата, или когато разследващите предложат той да се размине само с глоба и да не влиза в затвора. Дори депутатският имунитет, който по принцип спира наказателното преследване, няма да е пречка на фирма или фондация да се наложи глоба, ако в управителния й съвет има такъв човек. Т.е. конкретният заподозрян не може да бъде разследван, докато парламентът не разреши, но това не пречи на прокуратурата да поиска парична санкция за юридическото лице.

Освен за неверни данни при еврофинансиране глоби ще има и ако се лъже при кандидатстване за кредит от банка. Максималният размер на глобата не може да надвишава 1 млн. лв., но не може и да е по-малък от получената облага. На санкция ще подлежат и фирми, които нямат седалище у нас, ако престъплението е извършено в България.

Друго престъпление, което влиза в обхвата на ЗАНН, е длъжностното. Т.е. ако фирма се обогати от престъпление по служба на чиновник, тя също попада под ударите на закона. 

Държавата да има право да конфискува и непряката облага, която фирмата е получила от незаконно финансиране, предвиждат промените. Става дума за придобитото с въпросната сума. Досега тази възможност се предвиждаше само за пряката облага, т.е. за получената сума. С приемането на законопроекта санкцията от 5 до 100 хил. лв., ако например не може да се установи размерът на незаконно придобитите пари, ще се завиши до 1 млн. лв.

E79 News

Бизнес

Турция строи високоскоростна ЖП линия до България

Published

on

Турция строи високоскоростна железопътна линия до границата с България, предаде БТА.

В момента международният пътнически влак София – Истанбул е спрян, валидно от началото на глобалната пандемия през март 2020 г. Единствените международни влакове, пътуващи от България сега са за Крайова и за Букурещ. Те пътуват ежедневно.

Близо половината от участъка между Черкезкьой и Капъкуле вече завършена, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, станция в границите на градската железница на Истанбул, към Капъкуле, което се намира на границата с България край Капитан Адреево.

В момента тече усилена дейност по изпълнението на проекта за участъка Черкезкьой – Капъкуле с дължина 153 км. Той предвижда изграждането на две жп линии с 53 подлеза, 59 надлеза, 16 моста, два тунела и 194 отвора и три виадукта. Към момента вече е изграден близо половината от този участък.

Когато целият проект бъде завършен, времето, необходимо да се стигне с влак от Халкалъ до Капъкуле, ще бъде намалено от 4 часа на час и половина. Товарните превози ще преминават за два часа и половина, вместо за шест часа, както е в момента.

Continue Reading

Бизнес

Нов бизнес: Ще правят кланица в село Баничан

Published

on

Нов вид бизнес за село Баничан предстои да се развива с инвестицията на „АГМ-Милев“ ЕООД. Дружеството се подготвя да инвестира в изграждане на кланица в местност Туфча. Дружеството е собственост на Александър Георгиев Милев с адресна регистрация на ул. „Юрий Гагарин“ 20 в град Гоце Делчев.

Тече 14-дневен срок за становища, констатации, мнения и възражения, за инвестиционното предложени. Необходимите документи са изпратени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

За село Баничан това ще е нов вид дейност и инвестиция. Досега най-успешните фирми, работещи там, са тези за бутилиране на минерална вода и производство на пуканки.

Continue Reading

Бизнес

Нови работни места ще се открият с мандра в Лъжница

Published

on

Мохамед Хаджи иска да направи голяма мандра в село Лъжница. Това става ясно от внесеното от него инвестиционно намерение за „Изграждане на млекопреработвателно предприятие за сирене, кашкавал и други млечни продукти. Мандрата ще работи с капацитет от 5 тона преработено мляко дневно. Планира се базата млечния бизнес да се изгради в местност Граматиковица.

По искането на Мохамед Хаджи тече 14-дневен срок, в който могат да се дават становища, констатации, мнения и възражения. Документите са внесени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Continue Reading

Бизнес

Пореден скок в цените у нас, този път за…

Published

on

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента

С поне 25 на сто нараства себестойността на строителната продукция заради ръста на цените на строителните материали и увеличените разходи за заплати. Това заяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

Големи компании вече предпочитат да платят сериозни неустойки в размер дори на 0,5 млн. лв. и да се откажат от подписани договори, вместо да изпълняват контрактите на загуба, което може да доведе фирмите до фалит, обясни Терзиев.

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента, като цената им продължава да се увеличава и това засяга всички дялове на строителния процес. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто, уточни Терзиев.

Затова от КСБ настояват държавата да въведе механизъм, какъвто има в други европейски страни, при който според формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители.

Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените, предлагат от бизнеса.

Според експерти дадените аванси за изграждането на магистрала „Тракия” в момента спестяват на бюджета милиони левове, именно защото са платени предварително парите за доставка на вече поскъпналите строителни материали и техника.

Ако договорите се сключваха при днешни цени, те щяха да са между 20 и 40 на сто по-скъпи, обясниха специалисти пред „Труд”.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ