Топ ПРЕСА: Край на 8-годишното мълчание!!! Лъсва истината за заграбването на държавните и общински имоти в Банско и Разлог!!!

66

Да отговорят – Краваров и бившият му общински съвет! Защо досега по темата се мълчеше?!

Едно разследване на
Тодор ТОДОРОВ
Кирил ГОСПОДИНОВ
Калин КАЛИСТРИН

„Гражданите на Банско продадоха и все още се опитват да продават земите си, за да купуват скъпи коли и да подменят обзавеждането си от комунистическата ера, пише в материал на агенция Ройтерс, 2007 г. Същото важи и за други планински курорти, както и за българското Черноморско крайбрежие. Чужденци купуват евтини къщи, с което правят цената на курортните и селскостопанските земи до 250 евро за квадратен метър при 20 евро преди пет години. Но този растеж си има цена. Някога идиличното малко градче с павирани улици и традиционна архитектура сега не може да се познае.
На 15 ноември 2008 г. земераздавателният план на община Банско влиза в сила. По този повод от Инициативния комитет за борба с корупцията в Банско, искат в писмо да бъдат оповестени от Поземлената комисия и от обслужващата я юридическа фирма Геоконсулт в София, на публично място в града, два документа: планът за земераздаване, излязъл в ДВ на 15 ноемвмри 1998 г. и планът, който готви тогава Поземлената комисия и който влиза в сила през ноември 2008 г. „Искаме да бъде уточнено в легенда към двата плана, кои са тогавашните и кои сегашните собственици на земи”, казва тогава Иван Сирлещов от Инициативния комитет.
Какво показва сравнението между плановете за имотите на банскалии от 1998 г. и от 2008 г.?
Карта на земеделските райони в землището на Банско, направена от военни картографи, през 1956-57 г., преди уедряването и кооперирането в ТКЗС, показва, че парцелите са точно картографирани.
На друга карта, взета от Поземлена комисия, се виждат неща, които смущават.
Двете карти нямат нищо общо.
В местността Асаница – в оригиналната карта са означени картофени ниви по декар – декар и половина. Нивите са отдалечени една от друга на по 100-150 м. необработваеми земи. Тези пространства между нивите са били общинска или държавна собственост. На новата карта на Поземлената комисия в същата местност Асаница не се вижда нито сантиметър общинска или държавна земя. Виждат се плътно един до друг номерирани имоти на частни лица.
Разследване през 2008 г. показва, че пет години назад е съществувало престъпно съревнование между кмета тогава Краваров, общинските съветници и гражданите в заграбването на земи от землището на Банско. Определени физически лица са използвали врати в закона – по член 11/2/ за установяване на имот без документ, само със свидетел.
Какво се е случвало? Един пример: имот под номер 199, военните са го засекли, с формата на бъбрек, е бил 1 800 хил.кв.м. През последните години притежателят на тези 1 800 кв. м. отива с един лъжесвидетел в съда – неговата баба. Съдията също отива на мястото. И без документ, само със свидетелствата на роднината, удостоверява, че същият този имот от 1 800 кв. м. е 5 200 кв.м. – 3 пъти по-голям от реалния. Така е направен нотариален акт за 5 200 кв.м. – само с един лъжесвидетел, без документ. И този имот вече е продаден за 2 млн.
евро.
Това е технологията, според тях, физически лица да се сдобият с огромни имоти, на които никога не са били собственици. Технологията е гражданин – съдия – лъжесвидетел.
Другата схема, според Сирлещов, е схемата, ползвана от общината, чийто кмет тогава е Александър Краваров. „Казах вече, че кмет и общински съветници и граждани се състезават след 2004 г. кой да заграби повече! Общинската схема е следната: кметът на община Банско казва в Районния съд в Разлог: „Господин съдия, ние в Банско си имаме исторически места: Асаница, Момин гроб, Дурово блато. Ние искаме да си получим тези имоти. „Добре, г-н кмете, пуснете си иск.” И господин кметът си пуска искове за имоти, за които не притежава нито ред документ, че това е общински имот. Ние разполагаме с писмо от бившия министър на земеделието Мехмед Дикме, в което той посочва точния ред, по който общината трябва да си оформи и получи имотите. Това става след узаконяването на земераздавателните планове.
За Банско узаконяването е трябвало да стане през ноември 2008 г. А още през 2004 г. общината започва да продава и заменя имоти: ето тук е Асаница посочват блато от 10 дка, ето тук Дурово блато -30 дка – това са имоти на общината. По военната карта тези имоти наистина са на община Банско.
Проблемът е, че новият земераздавателен план още не е узаконен. Общината получава преждевременно тези имоти, преди законовия срок на утвърждаване на земераздавателния план през ноември 2008. Целта е да могат да се разпореждат с имотите през кметския мандат. И наистина, преди законовия срок започват продажби и заменки. По закон това може да стане едва след 15 ноември 2008 г. – с влизане на земераздавателния план в действие, както вече уточних. Общината тогава може да започне актуване като публична общинска собственост на земите, които са останали общински след получаването на земи от банскалии. А те започват състезанието още през 2004 г. Кметът на Банско Краваров и общинските съветници са започнали да се разпореждат още от 2004 г. в пълно противоречие със закона. Общинският съвет е гласувал заменки на тези земи. И това са заменки или за неравностойни имоти или кметски подаръци за услуги, извършени от фирми и групировки на общината”, казва Сирлещов в интервю пред Дойче Веле.
„Имаме силни подозрения за закононарушения и затова сме написали писмо до ДАНС, министъра на земеделието и областния управител”, уточнява още той.
„Става дума за над 1000 дка с влезли в сила съдебни решения. А злоупотребите на физически лица от нашия град са още толкова – още 1000-1200 дка са заграбени незаконно от граждани. Много физически лица са се включили в престъпни схеми за заграбване на земи. Те са точно толкова, колкото са и злоупотребите от общината – общо 2000 дка. Искам да добавя, че първо посегнаха на историческите места на нашия град. Едни бандити в нашия град, известни на всички, с невероятната по-мощ на поземлената комисия заграбват местността Шипотско, непосредствено до разкопките на църква от 6 век.
Това съвсем не са случайни хора. Има силни роднински връзки между заграбвалите земите и членове на поземлената комисия в Банско. Ето Ви конкретен случай. Роднина превръща имот от 8,5 дка в имот от 168 дка, с благословията на поземлената комисия. И аз питам 100 пъти прокурора, като го гледам този 29 и няколко годишен младеж, с джип за 120 000 евро, с два апартамента за 300 000 евро, прокуратурата не може ли да види това? Точно това е един от хората, участвали в заменките… От Районна прокуратура ни казват, че не могат да насмогнат да разследват сигналите ни. И ние започнахме да пишем до ДАНС. Вече 8 години резултат няма. Защо? Защо по темата всичко се потули?
Инициативният комитет за борба с организираната престъпност и корупцията
в Банско е подал най-малко 25-30 сигнала. Ние имаме данни, че в Банско има организирани престъпни схеми за заграбване на частни и общински земи”, твърди Иван Сирлещов в борбата си срещу незаконните заменки още през 2008 г. До ден днешен резултати по нито един от тях няма. Нека обаче не спираме да говорим за тях и да ги припомняме. Това Топ Преса приема за своя мисия… Добре дошли в България!!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене