Борисов: Благодаря на всички партии, помогнаха да спасим държавно имущество в КТБ

109766-boiko-borisov-ktb

Благодаря на всички политически партии в парламента, защото не политиканстват в случая с КТБ, за да върнем тези милиарди, за това, че помогнахте да се спаси държавно имущество.

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерството на финансите , до него бе и финансовият министър Владислав Горанов и представителите на всички парламентарни групи в НС, с които са стигнали до консенсус за назначаване на двама синдика на мястото на квесторите в КТБ и за законодателни поправки по казуса, съобщава БГНЕС .

Ще подкрепим промени в Закона за банковата несъстоятелност и ще настояваме да се потърси отговорност от действащите лица, които са позволили да се краде от банката, потвърди решението и Мая Манолова от ПГ на БСП Лява България . От БСП ще настояваме за контрол върху целия процес на несъстоятелност, има доста въпросителни около дейността на квесторите в КТБ, назначени от БНБ, каза тя.

Благодарих вчера на председателя на БСП Михаил Миков ,че ме подсети, че би могло да има тълкуване, че синдик би могло по сега действащите закони да се назначи“, посочи Борисов. Веднага днес го направихме – фондът поиска от СГС съответно назначаване на синдик и отговорът бе, че не може, продължи той. „При това положение, за да се избегне разграбването на КТБ, всички ние се обединихме върху това, че следващите дни ще се внесе текст. Юристите ще обяснят точно какво що, включително и с последващ контрол, за което БСП настояват, а ние с две ръце сме „за“ и някъде в сряда да може да бъде гласувано, за да спрем това разграбване на заводи и имущество на КТБ“, отбеляза премиерът. Това е начинът да върнем тези 3.5-3.6 млрд. лв., уточни той. Борисов за втори път благодари на партиите за проявеното държавническо отношение за спасяването на държавно имущество.

Мая Манолова поясни основанията на парламентарната им група за подкрепата с идеята да не бъдат увредени интересите на кредиторите, между които основен кредитор е българската държава, т.е. да не се бърка в джоба на данъкоплатците и да плащат чужда сметка. Като се потърси отговорност и на действащите лица, които са позволили до този момент ограбването на банката, но затова са необходими законодателни промени, добави тя. Заедно с юристите и с активното участие на МФ работим по текстове. От БСП ще настояваме специално да бъдат дадени възможности за контрол върху цялото производство по несъстоятелност, включително върху дейността на временния синдик, каквато фигура предлагаме да бъде въведена, смята Манолова. Ще участваме активно и в изясняването на всички въпросителни защо се стигна до тази ситуация. През следващите дни със знанията, волята и опита на всички парламентарни групи по най-бързия начин ще направим очакваните от хората промени, категорична бе Манолова. 

За да изразят подкрепата си към решението за назначаването на временни синдици, които ще заместят квесторите в КТБ , както и за законодателните промени в Закона за банковата несъстоятелност, се изказаха кратко и представителите на РБ, ПФ и Атака.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене