Избраха Румяна Бъчварова за вътрешен министър

105739-rumiana-bachvarova

Вицепремиерът Румяна Бъчварова бе избрана за поста вътрешен министър, пише „Стандарт”. Общо 208 депутати гласуваха в пленарната зала. От тях 139 бяха „за“, 68- „против“, само един народен представител се въздържа.

79 представители на ГЕРБ подкрепиха предложението за Бъчварова. В подкрепата на оставката и номинацията на Бъчварова гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Против гласуваха депутатите от „Атака“, ДПС и БСП.

Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността, заяви по-рано Бъчварова от парламентарната трибуна.

МВР има нужда от реформи, политики. Сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си. В рамките на този мандат съм натрупала доста опит, но може би едно от най-важните неща, които съм правила, е работата ми с Веселин Вучков по работата на ГЕРБ за политическата сигурност. Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката, посочи тя.

„Не приемам обвинения, подозрения, защото много държа да има резултат. От днешните дебати станаха ясни две неща – че съм жена и че промените в МВР са приоритет на всички, но никой не посочи алтернатива на основните приоритети и промени. Битовата престъпност и организираната, миграционната вълна, корупцията в МВР, борбата с корупцията“, заяви тя.

МВР е лицето на държавността. Аз ще работя за държавата и благодаря на ПП ГЕРБ и правителството, че ме подкрепят за това, изтъкна Румяна Бъчварова.

Ето обобщение на дебата между парламентарните групи за номинацията на Румяна Бъчварова за поста:

Румен Иванов – ГЕРБ: Други имена за вътрешен министър няма логика да бъдат чувани. Тепърва предстоят номинации за председател на ДАНС и главен секретар на МВР. Това че Румяна Бъчварова е гражданска фигура не е прецедент. Не бива да обричаме на неуспех бъдещата дейност на Румяна Бъчварова, защото е гражданска фигура. Tя като министър ще бъде подпомаганa от политически кабинет в лицето на зам.-министрите. Основната професионална фигура в МВР е главният секретар, на чиято експертиза трябва да се разчита.

Атанас Мерджанов, БСП Лява България: Румяна Бъчварова не е гражданска фигура, както се твърди, а представя ГЕРБ. Тя е най-довереният човек на премиера. Ясно е, че фактическият министър ще си бъде Бойко Борисов. Щеше да е по-честно към българските граждани и към неговите коалиционни партньори той направо да беше оглавил вътрешното министерство. Ние не отричаме качествата на Бъчварова, но сектор „Сигурност“ е малко по-специфична материя.

Янко Янков, ДПС: Отнасяме се с уважение към качествата на Бъчварова. Системата в момента е в екстремната ситуация заради Украйна, поведението на Ислямска държава. МВР е в оперативен хаос, започнати реформи, които не са довършени. Бъчварова няма такива компетенции, защото никога не е е работила в тази система. Всички реформи в МВР се превърнаха в деформация на системата. Вижте битовата престъпност. Все по-трудно се овладяват заплахите.

Румен Христов, Реформаторски блок: Целта е в тази система да се случат реформа. Реформаторския блок ще подкрепи Румяна Бъчварова. Според нас тя е образован, много балансиран и диалогичен човек, това е в полза на системата. Това че е външен човек за системата е положително, а не отрицателно качество. Важното е, че хората, които бяха виновни за модела кой, си заминаха.

Валери Симеонов, Патриотичен фронт: Ще я подкрепим. Ние няма да пречим на кабинета да си избира кадри. Дали ще се справи, нека да изчакаме и после да даваме оценка. Първото нещо, с което трябва да се пребори е битовата престъпност – трябва да се приложи радикална промяна. Ясно е, че в началото министъра ще е Борисов. Кадровата смяна не е дестабилизация. Ако хората излязат на улиците и ни погнат, тогава ще е дестабилизация. Нямаме наша номинация.

Светослав Белемезов, АБВ: Ще подкрепим Румяна Бъчварова. Не е нужно вътрешният министър да е излиза от системата. Искаме главният секретар и председателят на ДАНС да бъдат абсолютни професионалисти.

Волен Сидеров, председател на „Атака“: Ние сме единствената реална опозиция. Нас не ни интересува кой е кандидатът. Ясно е, че министърът ще бъде Бойко Борисов. Американците искат всички служби да бъдат оглавени от техни марионетки. Какво доверие да имам към Бъчварова… Тя едва ли ще се справи с битовата престъпност. Нас ни управляват от Вашингтон. Ние искаме смяна на целия модел, в момента сме колонизирана държава, няма никакво значение кой ще оглави поста.

Стефан Кенов от Българския демократичен център заяви, че ще подкрепят номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене