Влезе в сила забраната за износ на необработена дървесина

82038-darva

Влезе в сила тримесечната забрана за износ на необработена дървесина. Министърът на земеделието Десислава Танева е забранила със заповед  износа на необработен дървен материал, станаа ясно на кръгла маса, на която беше представен пакет от законови промени за ограничаване на незаконната сеч.

Седмица след като бе гласувана в парламента, забраната за износ на необработена дървесина е обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Ограничението, което е за срок от три месеца, вече срещна неодобрението на Асоциацията на горските фирми. Те го определиха като неефективна и крайна мярка, нарушаваща принципите на пазарната икономика.

Не очакваме цената  на дървесината драстично да падне, каза  директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов, цитиран от БНР. Според него мораториумът няма да реши проблемите на пазара на дървесина:

Не износът е проблемът в случая. Проблемът е самата търговия с дървесина и самото предоставяне на дървесина, там се къса връзката между хората, които осъществяват добив, и тези, които преработват.

Коя е порочната практика коментира заместник-директорът Васил Маринковски:

Една не малка част от дървесината се купува от така наречените прекупвачи, които купуват дървесината с цел препродажба, така се увеличава стойността.

Така големите печалби отиват в търговците, за сметка на реалното производство. Държавата трябва да намери механизъм , който да стимулира дървопреработвателната индустрия у нас, смята Дамянов:

Истината е, че държавата трябва да инвестира в мощности преработвателни, принадената стойност, работните места да са тук, а не да изнасяме необработена дървесина.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене