Хижарят на „Яворов“: Да играеш с природата на руска рулетка не е редно

014983769-big

Хижарят на „Яворов“ и шеф на туристическото дружество в Разлог Радко Божинов разказа пред вестник„Труд“, че не еднократно е предупреждавал гостите на хижата да не излизат в това опасно време. Както E79news писа трима мъже загинаха затрупани от лавина в неделя около 15:00 часа, други трима се спасиха, защото попаднаха в периферията на лавината. Кристиян Велинов, Момчил Велчев и Камен Чипев са загиналите сноубордисти. Заради снега, който на места натрупа преспи до 2 метра, чак вчера сутринта спасителите успяха да стигнат с моторни шейни до загиналите. Първо те бяха транспортирани до Разлог, след това до моргата в Благоевград, където днес ще им се направи аутопсия.

 

Ето какво разказа Радко Божилов пред вестник „Труд“:

– Г-н Божинов, кога дойде при вас групата от София, познавате ли тези мъже?

– 17 човека дойдоха в петък. Познавам ги, защото са редовни посетители на хижата. През зимата идват почти всяка седмица при нас. Това са адреналинови хора, интелигентни са, не са аматьори. Въпреки това, като видях какво е времето, ги предупредих, че сега е доста опасно да се кара в планината. В събота на два пъти излизаха да карат ски и сноуборд. Върнаха се здрави.

 

– Вие предупредихте ли ги, че прогнозите са лоши и е опасно?

– Няколко пъти им казах, че шега не бива. Но това са големи мъже, не можеш насила да ги спреш.

 

– Добре ли бяха оборудвани?

– Екипировката им е много добра, това са планинари хора. Имат станции, уреди за откриване на лавини. Имат и сериозни познания за планината. Но този път са подценили ситуацията.

 

– Какъв тип хора изпитват природата и нямат инстинкт за самосъхранение?

– Ами те се наричат фрийрайдъри. Хубаво, но да играеш с природата на руска рулетка не е редно. Те търсят да карат ски само по необработени терени. Знаят, че има опасност от лавини, но се смятат за по-бързи от стихията. Няколко пъти им казах да не излизат, показах им имената на загинали, които са написани в хижата нарочно, като предупреждение. Не знам що за хора сме! Ходил съм в чужбина – като се каже, че не може, закон е. А при нас всеки си прави, каквото си иска. И резултатът е трагичен. Защо сега да погребваме млади хора?

 

– Според вас смъртта на приятелите им ще стресне ли оцелелите?

– Не вярвам, но се надявам да си вземат поука. Убеден съм, че още другата седмица същата група пак ще дойде тук и ще продължат да поемат рискове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене