Жители на село Баня с вик за помощ към политиците: Да спрем екогеноцида!

45171765ee5f1bee90247be4c4ed48c0_XL

Жители на разложкото село Баня се обърнаха към всички политически партии с молба  за съдействие в борбата им срещу изграждането на депото за отпадъци. Те определиха проблема като екогеноцид.

„В ход е ужасяващ план за унищожаване на природата и поминъка, тоест туризма и земеделието на всички жители, в района на разложката котловина! Това е неизбежно, заради безумното решение на местния парламент – община Разлог, взето от шепа  хора(може би с цел присвояване на огромни суми – милиони левове Европейски средства/, които са на път да  погубят изключително красивата зелена природа, ценната  лековита минерална вода, даряваща здраве и живот на хиляди   туристи от страната, и извън нея, над 72 извора, с дебит 101 л./сек. и чистия въздух в с.Баня и околността!  Решението за изграждане на регионално  депо/сметище/, на няколко километра от Европейския ски-курорт Банско, от едната страна и друга страна, от уникалната черква „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско, граничи с безумие и е взето  при абсолютни нарушения, набързо претупано, вместо широко да се обсъди от населението, и от собствениците на частни имоти в района.А, колкото до някои от „спечелените” съдебни дела, които размахва общ.Разлог,  на нас, а сме сигурни, че и на Вас ни е безпределно ясно по какъв начин е станало това – навярно с  подкупване на съдии – с пари, много пари, взети от нашите данъци“, категорични са от Сдружение „Баненска буна“, което от години организира протестите срещу депото.

Изграждането на сметището,   е на път да  унищожи и туризма до многовековната светиня, черквата в с.Добърско- „Св.св.Тирон и Теодор Стратилат”, тъй като на всички многобройни туристи,  ще им се наложи неизбежно по пътя  да се разминават с многобройните  сметоизвозни коли! Може ли да си представи някой, как ще се почувстват те, когато вместо да се наслаждават на красива природа, ще виждат пред себе си камиони натоварени с боклуци? Страхотна реклама за страната ни, смятат от Сдружението.

„Уважаеми Дами и Господа, славата и  властта са временно явление и  преминават бързо, за да се предадат на следващите,  ето защо Ви молим да бъдете съпричастни с нашата болка!   Не искаме само предизборни обещания,  молим  да  ги покажете  на практика днес,  незабавно, тъй като вече няма време!Бъдете сигурни, че отровните миризми ще достигнат и до „елитния”, покровителстван от  управляващите  ски курорт –Банско! Не забравяйте, че с.Баня е само на една ръка разстояние от него!  Силно сме възмутени и обезпокоени от действията на властимащите с  предпочитание за развитие на една община, а същевременно  безразличие към  останалите населени места в региона?! Не сме ли всички равни пред управляващите и закона? Министърът на туризма,  президента и други представители на временно „силните на деня”, бяха в Банско по време на световното първенство, а защо никой от тях не намери време и воля да посети уникалното все още красиво  място, предвидено за сметище в с.Баня?! не се съмняваме, стига да имате желание, че  с Ваше съдействие може да бъде спрян този екогеноцид!Затова ви молим, помогнете да спасим туризма и да не се изправя населението пред ужасен финансов колапс!Застанете до нас в борбата ни против корупцията, за спасяване на екологията, биоразнообразието, живота ни и останалата неизсечена все още част от 160 дка,  над  60-годишна борова гора“, призовават от „Баненска буна“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене