Ученици и учители от СОУ „Христо Смирненски“- с. Кочан на работна среща в Италия по проект „Коменски“

гдфд

От 9-ти до 13ти февруари, 2015г. уче­ниците Найле Кескинева, Алекс Моллов, Мартин Мандев и Ибрахим Спахиев и учителите Гълъб Чаушев, Емилия Гулева и Ирина Катучева имахме възможността да посетим град Априлия в Италия на работна среща по проект „Традиционни професии и придобиване на умения за нова работа“ по секторна програма „Ко­менски“.

Първият ден премина в пътуване, вечер­та към 9 часа учениците ни бяха настане­ни по домовете на своите приятели от град Априлия. Същинската работа по проекта започна на следващия ден с една наистина интересна и наситена програма. Сутринта започна с официално посрещане в залата на общината, където бяхме приветствани лично от кмета на общината, главния секретар и директорката на училището- домакин. Госпожа Ада Сегуно изнесе презентация върху проекта и дейностите досега. Топло и сърдечно слово изнесе и кметът на общината. Присъстваха много ученици и учители. Следващата среща беше в училището-домакин „Карло и Нело Розели“. Разгледахме училището и след това от екипите на Франция, Бълга­рия и Гърция бяха представени презентации върху професионалното обучение в съответните страни. Наш представител в тази дейност бе г-н Гълъб Чаушев, директор на училището ни. Последва интерактивно обучение- семинар върху това как да бъдем по-мотивирани при търсенето но нова работа и изграждането на собственото ни бъдеще, изнесено от специалист- обучител. След обяда екипи­те от отделните страни бяха разпределени в 3 отбора и посетихме 3 предприятия, където основната ни задача беше всеки екип да се яви на истинско интервю за ра­бота. Ние бяхме във авиационна фабрика за високотехнологични продукти. И тук бяхме сърдечно посрещнати и запознати с производствената дейност. Дойде време и за най-интересната част-интервюто за работа. За да бъдем максимално близо до действителността, бяхме изготвили автобиографии, подходящи за млади специалисти с добро образование и малък професионален опит. Наш представител беше ученикът от XI клас Алекс Моллов. Неговото представяне беше повече от успешно. Умелото задаване на въпроси и ръководене на интервюто от страна на интервюиращия даде възможност на нашия ученик да изтъкне най-силните страни на характера си, да представи себе си в отлична светлина и да се пока­же като целеустремен и мотивиран млад човек. Дори установихме какви лидерски качества има, въпреки уменията му за работа в екип. Ученикът се представи като младеж с отлични перспективи за успешно бъдеще.

През целия следващ ден се потопихме в невероятната атмосфера на вечния град Рим. Рим се слави с паметниците от древността и тълпите туристи, желаещи да разглеждат тези забележителности. Много са забележителностите, които ус­пяхме да разгледаме- Колизеума, Пиаца ди Спаня, Фонтана ди Треви, Римския форум, Площад Навона, Пантеонът, Президентството, Палацо Венеция, Монумента на Виктор Емануел Втори, Базиликата „Свети Петър“… Възхити­хме се на безброй красоти и останки от славно минало. Въпреки че беше средата на седмицата, по улиците имаше хиляди туристи и оживлението беше навсякъде. 2 февруари беше ден на запознаване с историята на този край и ден за прощаване с нашите домакини. Районът е един от най-плодородните в Италия, но държавата години наред, още след Първата световна война, е полагала грижи за него, тъй като е имало проблеми с отводняването на земеделската земя. За да засели района, правителството построило къщи и дало земята безвъзмездно на хората и днес вече областта процъфтява. През този ден разгледахме крепостите Сермонета и Кори, проведохме и работна среща на координаторите по проекта, а вечерта на мило празненство си взехме довиждане с нашите домакини, като им благодарихме за топлото и внимателно отношение и грижите за нас.

В заключение бихме споделили наши­те наблюдения върху учениците ни. И четиримата са ученолюбиви и активно се включват в живота на училището. Голяма радост е за нас фактът, че сред европейските си приятели те са спокойни и уверени, общуват отлично на английски език и се справят сами с ежедневните проблеми. Тъй като това е вече втори проект, може да се каже, че една част от усилията ни, свързани със свободното об­щуване на чужд език, вече дават плодове и сме допринесли за успешното бъдеще на учениците ни.

От екипа по проекта-СОУ „Христо Смирненски “-с.Кочан

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене