Благоевград се примири с присъствието на йеховистите, институциите – пасивни

1264759988.blagoevgrad-10

През последните години последователите на религиозната общност „Свидетелите на Йехова“ развиват дейност в Благоевград. Миналата есен се настаниха в центъра на града, в близост до две учебни заведения, но срещу тях се борят предимно младежи. След няколко протеста и подписка, и заради пасивността на институциите, битката срещу сектата, както в Благоевград приемат общността, изглежда обречена, предаде БГНЕС.

Както информирахме, религиозната общност „Свидетели на Йехова“ засилва дейността си у нас. Една от брошурите, която е на български език, дава възможност всеки желаещ да попълни адрес, на който да бъде посетен от представители на „Свидетели на Йехова“. На брошурата е посочен и интернет-сайт, от който може да се получи и достъп до Библията.

Проверка установи, че става въпрос за интернет-портал, който разяснява на общо 714 езика и диалекти от цял свят всичко за религиозното вероизповедание. От българската версия на сайта става ясно, че „Свидетели на Йехова“ готвят своеобразна експанзия в България в следващите седмици. Кулминацията трябва да е през месец май 2015 г.

Йеховистите са опасни с това, че отричат семейството, привличат деца, а на по-заможните отнемат имотите, „успокоявайки ги“, че са изпълнили земната си мисия и е време да се присъединят към Бог.

„Свидетелите на Йехова“ са една от двете най-опасни секти, които съществуват в света. Мислехме, че последователите й се настаниха в Благоевград преди 6 месеца, но се оказа, че те са в града доста по-отдавна. Членовете на сектата са агресивни, напълно изкривяват Библията, според тях Исус Христос не е разпнат на кръст, а на стълб, отричат изцяло божествеността му. Осъждайки държавата в Страсбург по времето управлението на премиера Иван Костов, означава, че „Свидетелите на Йехова“ се изправят срещу България“, смята Георги Костадинов.

Според него йеховистите отричат националните ни символи, като химна и трибагреника. Според вярванията им, ако децата ти не те слушат и не можеш да ги контролираш, те трябва да бъдат убити. Освен това йеховистите забраняват кръвопреливането. 2007 г. е наречена „кървавата година“ за свидетелите на Йехова. Тази година много нейни членове по целия свят умират, след като отказват животоспасяващото кръвопреливане. Това им схващане идва от поредното изкривяване на Библията, според която канибализмът е забранен. Според интерпретацията им, канибализмът е сходен с кръвопреливането.

 

„Най-опасната за обществото черта на йеховистите е, че те избират хора, които са сами и нямат близки, но имат недвижимо имущество. Намират ги, дават им помощи, омайват ги и те им приписват имуществото си. След това вече тези хора не са им нужни и те буквално изчезват, такива случаи има в района на Варна и Бургас“, смята Николай Черкезов.

„Свидетелите на Йехова имат своя последователност на действие. Първо обикалят по улиците и домовете, където спират хората с думите: „искате ли да разговаряме за Бог?“ Който започне такъв разговор те го набелязват и започват редовни срещи с него. След това го вземат с тях при обиколките по домовете, и след като виждат, че могат да му имат доверие, считат, че вече е достоен да присъства на сбирките в Царската зала, както йеховистите наричат залата, в която провеждат проповедите си. Следващият етап е убеждението, че семейството – майка, баща, брат или сестра, деца е просто физическо или временно семейство. Йеховистите убеждават, че те са истинското семейство, което ще му помогне да живее добре на земята, и че ще живее също добре и след смъртта. Представят се като хората, представители на Бог, които ще го напътстват във вечния живот. Когато и тук подаде, той започва да си дава заплатата на сектата. Но това не им е достатъчно, заявяват, че имат нужда от още пари, човекът тегли заем, дава им го, приписва им всичкото си недвижимо имущество, и след като вече не им е нужен, внушават му, че е изпълнил мисията си на земята, няма вече работа тук. А че Бог има нужда от него горе на небето. И така последователят на „Свидетелите на Йехова“ в един момент слага край на живота си, за да се присъедини към Бог“, разяснява Георги Костадинов.

Според него другия начин на привличане на последователи е използването на социално слаби хора, изпаднали в нужда. Йеховистите им помагат материално, дават им някакви средства, за да им покажат, че те са неговото семейство. Той ще се похвали на приятели, така идеята е да доведе някой, който има средства. Спрямо тях прилагат първия похват. Йеховистите са много добре обучени още от деца, как да се обличат, как да се държат с хората, защото става дума за много пари. Най-лошото е, че на техните сбирки, които не могат да се нарекат проповеди, присъстват и деца. „Сезирахме прокуратурата и ДАНС, че са тук в Благоевград. От Дирекцията по вероизповеданията към МС получихме писмо, в което ни питат дали имаме доказателства, за това което твърдим, че извършват последователите на сектата. Като снимков и видео материал. Ако ние трябва да събираме доказателства за институциите, които сезираме, по-добре да си ги изгоним ние, за какво са ни ДАНС, Дирекцията по вероизповедания, прокуратурата“, пита Костадинов.

„Според свещениците от Благоевград сектата е възможно най-вредната от всички, опитахме да проведем публичен диспут, да застанем очи в очи, но те отказаха да се явят, защото ние и представители на черквата ще бъдем там“, нали твърдят, че са представители на Бог, питат Георги и Николай. Двамата и техни приятели са събрали около 600 подписа с искане преместването сбирките на Свидетелите от бул. „Александър Стамболийски“, където са се настанили миналата есен. В сбирките там участват около 30-на последователи на Йехова, сред които има и деца от 3 до 8-годишна възраст. А само на 50-на метра от „Царската зала“ се намират две учебни заведения. За подписката съдействат и служителите на храм „Въведение Богородично“.

„Ние сме длъжни това, което можем, да го направим. Ще се опитаме да ги изгоним по законен начин, друг няма“, обяснява Георги. Според него в цялата страна офисите и сбирките на йеховистите се провеждат в близост до училища и детски градини. Те отдават този факт като „съвпадение“. „Стоят пред офиса, опитват да вербуват прибиращите се от училище деца. Започнали са дейността си преди години в жк „Запад“. Как никой от живущите там не информирал за сбирките на тази секта. На всеки детето може да попадне при тях. Всеки си мисли, че на него това не може да се случи. Но когато това се случи, казват защо не взехте някакви мерки. Добре ти какво направи, защо не взе мерки преди близките ти да попаднат там?“, пита Николай.

„Свидетелите на Йехова“ провеждат дейността си в югозапада основно в големите градове като Кюстендил, Гоце Делчев, Сандански, Петрич и Благоевград.

Георги и Николай не са оптимисти относно битката с йеховистите. „Ще успеем, ако някой друг се сети, че всъщност става дума за нашия град, половината от родителите на децата, които учат отгоре дойдат, са предостатъчно. Уведомявахме за протестите и живущите в района, които се възмущаваха, но в края на краищата пред офиса се явявахме едва 10-на човека – обичайно заподозрените“, обясняват двамата приятели поели сами на плещите си битката със „Свидетелите на Йехова“ в Благоевград.

„Църквата и армията са стълбовете на държавата, хората имат нужда от някаква надежда, която църквата не може да им даде. При тези непрекъснати църковни скандали как да влезеш в храма, каква надежда ще вземеш от там. Колко души от нашия град умрял ходят на черква примерно в събота да запалят една свещичка? Колко българи бяхме на 3 март горе при паметника на освободителя на града майор Орлински? 70 на сто от гражданите не знаят кой е този човек. Никакви ценности няма, ама никакви. Те затова такива като йеховистите ще си веят байрака. Ние двамата не можем да ги изгоним, и целият град да се съберем – пак не можем. Защото сме се предали, все чакаме някой друг да свърши работата“, казва Николай. „А институциите мълчат и не вземат никакво отношение, не вършат никаква работа“, добавя Георги.

Така един 60-хиляден град остави борбата срещу сектата в ръцете на двама младежи и шепа техни приятели. Над Благоевград се извисява православен кръст, пресилено е да се мисли, че той ще бъде заменен със Стражевата кула на „Свидетелите на Йехова%, но тази хипотеза е реална. А да не стане факт в едно обозримо бъдеще, зависи не само от младежите, но и от отговорните за това институции. Но те пасуват, докато йеховистите шетат от врата на врата, от дом на дом, от човек на човек. И искат да разговарят с тях за Бог. Във време на тотална несигурност в бъдещето, когато социалната политика се заменя със словесна риторика по темата. И когато църквата, призвана да съхрани християнството и добродетелите му, е заета предимно с материални дела. В такъв случай усилията на двамата младежи са обречени, като на Дон Кихот оставен сам да се бори с вятърните мелници. Идеализмът няма шанс срещу щедрото финансиране отвъд океана. А последователите на сектата са реални и агресивни, а не въображаеми субекти.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене