Петя Радевска открива първата си изложба на картини от рязана хартия

main_b (1)

Източник: Радио Благоевград

Благоевградчанката Петя Радевска ще открие първата си изложба на картини от рязана хартия. Тя ще представи творбите си в стила на древното китайско изкуство дзианджъ тази вечер от 18 часа в Арт салона на Радио Благоевград.

Изкуството на изрязване на декоративни силуети в хартия с ножица или нож с разнообразни мотиви дзиенджъ се появява преди около 2000 години след като Цай Лун, съновник и евнух, изобретява новия ачин за производство на хартия.

Дзиенджъ са хартиени фигури, които се използват както за ежедневна украса на жилищата, така и при религиозни чествания. С дзиенджъ се украсяват прозорци, врати, стените и различни места от жилището, както и огледала, фенери, вази и различни други предмети в жилищата, за да има благоденствие и щастие в дома. Мотивите му са вдъхновени от будизма, китайската астрология, фолклора, колективната трудова дейност, флората и фауната.

Мъжете, които са изработвали дзиенджъ фигури, са били обединени в гилдии и са били добре заплащани. Девойките е трябвало да владеят това умение, а младоженките често са били преценявани и според сръчността си да изрязват фигури дзиенджъ. Дзиенджъ изкуството от Китай се разпространява в Монголия, Япония и други страни в далечния изток.

За Петя Радевска от Благоевград, детски учител по професия, изработването на дзиенджъ фигури е хоби от няколко години. С търпение и майсторство тя изрязва фигури на човешки лица, пейзажи, религиозни мотиви.

Нейните произведения за първи път ще бъдат показани в изложба в Арт салона на Радио Благоевград от 6 до 23 март 2015 г. При откриването на изложбата – на 6 март , от 18.00 часа, Петя Радевска ще направи демонстрация на изрязването на дзиенджъ фигури.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене