В два магазина в центъра на Благоевград продават цигари и алкохол на непълнолетни

магазин

Директорката на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” Катя Марчева: Това е неморално и нередно

Шефката на Дирекция „Обществено здраве” в РЗИ Мария Станчева: Продавачите трябва задължително да изискват документ за самоличност на учениците

В търговската мрежа на Благоевград се продават цигари и алкохол на малолетни, сигнализираха разтревожени родители в редакцията. Млада майка разказа, че преди време усетила ал­кохол и цигари в дъха на сина си и въпреки че той упорито отричал да е пил и пушил, тя започнала да го следи внимателно. Опасенията й се потвър­дили няколко дни по-къс- но, когато го видяла да из­лиза от квартален магазин в центъра на Благоевград, откъдето купил бутилка алкохол.

Не са малко и улични­те павилиони в районите на училищата, където търговците без капка свян освен шоколадови изде­лия и безалкохолни на­питки продават на непъл­нолетните ученици налив­ни цигари на бройка.

След получаването на този сигнал екип на вест­ника направи собствено проучване. За целта съв­сем произволно избрах­ме два търговски обекта в Благоевград, в които се продават алкохол и цига­ри. Помолихме ученик от 9. клас да ни купи кутия цигари в единия от мага­зините. Точно в 15.16 ча­са момчето влезе магази­на и минути по-късно из­лезе с цигарите. Беше па­зарувал без никакъв проб­лем, обслужен любезно от продавача, без да му бъде поискана лична кар­та, показваща възрастта му.

Малко по-късно, точ­но в 15,50 часа, изпратих­ме същия ученик да ни ку­пи алкохол, само че от друг хранителен магазин. И отново – бинго! Ситуа­цията и там бе същата и по нищо не се различи от тази в предния търговски обект. Освен с кутия ци­гари нашият познат се сдоби безпроблемно и с бутилка алкохол и по то­зи начин си осигури ком­форта за вечерта. Добра­та новина, ако въобще има нещо добро в тази но­вина, беше, че и в двата обекта на малолетния ученик бе издаден касов бон за закупената от него стока. Поне в това нару­шение нямаше.

В редакцията ученици­те разкриха, че често при­бягват до закупуването и на наливни цигари пора­ди липса на пари да си ку­пят цяла кутия. По този начин хем вълкът сит, хем агнето цяло, т.е. и продавачът, и ученикът доволни.

Директорката на СО- УИЧЕ „Св. Климент Ох­ридски“ в Благоевград Ка­терина Марчева комен­тира кратко и ясно: „Не­морално и нередно е на учениците да се продават цигари и алкохол, без да им се изисква документ за навършени години, свиде­тели сме на поредния аб­сурд в страната“.

В същия дух бяха и ду­мите на директорката на дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ – Благо­евград д-р Мария Станче­ва, която потвърди, че по закон продажбата на ал­кохол и цигари на мало­летни лица е абсолютно забранена, но контролът се осъществява доста трудно. „Продавачите в търговските обекти тряб­ва задължително да изис­кват документ за само­личност на учениците, но това често не се случва“, коментира тя и допълни, че техните инспектори пък нямат право да изис­кват документи на мало­летните, това може да направи само полицията.

Д-р Станчева уточни, че до този момент няма постъпили сигнали при тях за продажба на алко­хол и цигари на непълно­летни лица от търговски обекти. За сметка на това обаче се увеличават слу­чаите за неправомерно пу­шене на закрито. По закон търговците, които прода­ват цигари и алкохол на деца, плащат от 2000 до 4000 лв. глоба, а при пов­торно нарушение – от 4000 до 8000 лв. При следващо неспазване на закона тър­говският обект се затваря.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене