IN MEMORIAM: НАПУСНА НИ ВЛАДИМИР АРНАУДОВ…

BIG142476661511795665_637635022940431_1000647902_n

На 22 февруари 2015 г. внезапно почина актьорът от ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград Владимир Арнаудов.

„Владимир Арнаудов бе незабравим образ на сцената на театъра в Благоевград. Някои от последните представления, в който той играеше, са „Гераците“, „Боряна“, „Как Писар Тричко не се ожени за Царкиня Кита, с китка накитена“, „Чеховиада За вредата от тютюна“ и други“, припомнят от културния институт.

Владимир Арнаудов е роден в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Почти целият му професионален стаж е в благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров”, с изключение на двете години по разпределение в кърджалийския драматичен театър и почти толкова в киноцентър „Бояна” – София. Съпругата му е от този край и е медицинска сестра. Имат една дъщеря.

„Не обичам да бъда обект на внимание. И през годините не съм изпитвал необходимост да бъда в центъра на събитията, редови член на обществото съм и нямам за себе си особено високо мнение, че мога да бъда организиран човек. По-скоро спонтанно движа нещата. Не си оставям магарето в калта, когато имам задачи. Всеизвестно е, че актьорите са зависими от режисьорското виждане, решение и от други съпътстващи неща. В момента, когато съм определен и си видя името на таблото, че съм разпределен в дадена задача, тогава започвам да движа нещата по начин, по който да се представя достойно, колкото и малка да е задачата”, казва приживе Арнаудов за себе си в едно от редките интервюта, които дава в медиите, защото не обича да бъде обект на внимание.

„Възможно е да съм наследил нещо от таланта на майка ми. Тя е сменила най-различни професии. Играла е в работническите театри, но и на професионална сцена, канили са я за интересни роли и се е снимала във филми на професионално ниво. Партнирала е на Стефан Гецов, Георги Георгиев-Гец, Васил Михайлов, Цветана Манева… Снимала се е в един филм с известния английски актьор Монтгомъри Ууд (той игра и във филма „Траперът”). Игра и ролята на нянята във филма „Вадим”, постановка на руския режисьор Машченко.

Още като ученик аз обикалях всички театри. Майка ми работеше известно време в операта и там често ходех да гледам постановки на големите български певци. Такава ми беше семейната среда. Но родителите ми не са ми влияели за избора на професия.”, казва още за себе си.

„Във ВИТИЗ попаднах в един, бих казал, елитен клас. Завърших при проф. д-р Кръстьо Мирски. Негов асистент беше Константин Димчев – изключително добър изявен актьор. Той отиде в русенския театър, там беше краят и на кариерата, и на житейския му път.

От випуска ни имаше много изявени актьори още в ранните им години. Между тях са Ванча Дойчева, Иван Налбантов, Стоян Стоев, Милко Стоянов, Климент Михайлов… Разпръснахме се на различни места. Завърших с един много интересен актьор, казваше се Огнемир Павлов. Той напусна рано този свят. Беше много изявен. В Музикалния театър дублираше Видин Даскалов и добре се справяше. Но сравнително за кратко време, тъй като той си загуби таланта в борбата с някои недъзи, които са характерни за нашето съсловие. Когато славата те удари много рано, започваш да се хлъзгаш.”

ОТ ЕКИПА НА ТОП ПРЕСА 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене