Без категория

„Виваком“ призна вина, плаща 3 000 лева на Ангел Щерев от Гоце Делчев

виваком-вина

„Виваком“ призна вината си за липса на достъп за хора с увреждания до офиса в Гоце Делчев и ще изплати на неврокопчанина Ангел Щерев близо 3 000 лева.
Телекомът няма да обжалва съдебното решение, според което е осъден по Закона за защита от дискриминация да плати на 31-годишния мъж в инвалидна количка обезщетение в размер на 2 720 лева плюс направените по делото разноски от 250,97 лева.
В писмо до Щерев компанията е поискала банковата му сметка, на която да преведе сумата, наложена от Районния съд в Гоце Делчев за нанесени имуществени вреди, изразяващи се в неудобство, чувство на малоценност и унижение. Това поставило неврокопчанина в социална изолация за период от 34 месеца – от откриването на офиса на „Виваком“ в Гоце Делчев през 2010 година до предявяването на исковата молба през септември 2013 година.
Ангел Щерев страда от множествена склероза и може да се придвижва само с инвалидна количка. В иска си, уважен от съдия Стоян Хаджиев, той бе посочил, че от 2008 година е клиент на офиса на „Виваком“ в Гоце Делчев.
Към магазина обаче нямало изградени условия за достъп на инвалидни колички и поради това той не можел да плаща сметките си и да ползва другите услуги на компанията.
Щерев нямал възможност и да си избере и купи нов телефон, тъй като не можел да стигне нито до щанда, нито до обслужващите го служители.
На база събраните доказателства и свидетелските показания, състав на Районен съд – Гоце Делчев, председателстван от съдия Стоян Хаджиев, определи за всеки от 34-те месеца, през които Ангел Щерев е търпял дискриминационно отношение, да бъде обезщетен от компанията с по 80 лева.
Освен обезщетението, съдебният състав наложи на собствениците на „Виваком” в Гоце Делчев да преустановят дейността на офиса до осигуряването на условия за достъп до него на хора с увреждания.

Инфомрежа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене