Българите на Майдана викат срещу рекета

майдана

Снимка: REUTERS

Ако революцията успее, печелим всички, смята диаспората ни в Украйна

В Украйна живее най-голямата БГ диаспора в света. Според официалната статистика българите в страната са 250 000 и са петото по численост малцинство. Повечето от тях живеят в Запорожка, Одеска област и Крим, като става дума както за потомци на преселили се преди 200 г. нашенци, така и за наши сънародници, избрали Украйна за своя втора родина.

Само в Киев българите са около 2000. Макар че по-голямата част от българите живеят в районите, които подкрепят сегашната власт, като цяло диаспората застава на страната на Майдана, пише в.“Стандарт“.

„Извинявайте, че закъснях, но се наложи да помогна на една женица, която трябваше да занесе две големи тенджери с пирожки на Майдана“, казва притеснено Весела Залогина, която се наложи да чакам близо половин час в нечовешкия студ в Киев. По документи жената е българска гражданка, но вече над 25 г. живее в украинската столица, а от известно време е ръководител на Киевското дружество за българска култура.

В студените революционни дни тя не е единствената нашенка, оказваща помощ на протестиращите срещу управлението на Виктор Янукович. „Майданът е пълен с българи. Ходят на барикадите и се включват активно в инициативите на опозицията“, потвърждава Румен Спасов, който живее в Киев от 1997 г. „Може да сме български граждани, но не можем да останем равнодушни пред това, което се случва. Прекланяме се пред този действително велик народ“, казва разпалено Весела. „Всички българи в Киев се надяваме, че събитията на Майдана ще доведат до промени“, добавя тя.

За Весела промените се изразяват в подобряване живота на украинците и в зачитане на правата на малцинствата, които са гарантирани от закон още от 1992 г. „Законът, в чийто превод съм участвала лично, е добър, но, за съжаление, не се спазва. От това страдаме не само ние, но и всички общности“, твърди Залогина.

Законът за националните малцинства предвижда финансова помощ за културна дейност, но в последно време се отпускат пари единствено за републикански организации и големи мероприятия. Освен това в последните няколко години целевото финансиране на самите обществени организации е много слабо заради проблемите в страната. Поради тази причина вече втора година е затворено неделното ни училище в Киев.

Министерствата на културата и образованието, както и отделите в местната власт, които имат ангажимент към представителите на малцинствата, вдигат рамене с аргумента, че пари няма. „Проблемът е в това, че няма все още няма утвърдено положение за неделните училища, което да позволява наемането на помещения да бъде безплатно“, продължава Залогина. По думите й, в българските села в Одеска и Запорожка област дори и без финансиране културната дейност е възможна, но в Киев това е немислимо. „За съжаление, където и да се обърнеш трябва да плащаш наем, а идеята на неделните училища е всичко да бъде безплатно. Всички се отнасят с разбиране и открай време разчитаме на помощ отвсякъде“, добавя Весела, като подчертава , че в Киевското дружество за българска култура членуват и украинци, и руснаци, свързани по някакъв начин с България.

Всички малцинства в украинската столица се надяват един ден да получат за нуждите си голяма сграда тип читалище, където всяка една националност да развива културна дейност. „Ако Майданът има успех, и ние ще имаме. Трябва да се оправят нещата, защото обратен път няма. Крайно време е. През 2004 г. бяхме свидетели на Оранжевата революция, но не си взехме поука от грешките
Проигран беше шансът казват един през друг наши сънародници. „Възраждането на една национална култура не е самоцел. Просто в духа на толерантност става дума за приобщаване към културата на другите народи, което е хубаво за Украйна“, казва Весела.

От положението в страната се оплакват не само културните дейци, но и българите, въртящи свой бизнес в страната. „В последните няколко години украинците много обедняха, за което има принос най-вече властта, а това се отразява на всички“, твърди Албена, която се занимава с туристически бизнес. Около трийсетина са българските бизнесмени в Киев, като няколко наши големи компании имат представителства в украинската столица. „Корупцията е пропила цялата държава. Превърнала се е в обичайна практика и нещо подобно като това да дишаш или да пиеш вода“, отбелязва български бизнесмен, пожелал анонимност.

По думите му Украйна наподобява Америка отпреди 200 г., където върховенство има законът на джунглата. „Ако развиваш успешен бизнес, веднага се появяват копоите на Янукович. Става дума за 25-годишни добре облечени здрави мъже. Представят се, че са от Борбата за организираната престъпност. Първо искат половината от бизнеса, после 80 на сто и най-накрая той става тяхна собственост“, разкрива той.

По думите на българите, украинците са търпеливи хора, а фактът, че са излезли масово на протест означава, че положението е станало нетърпимо. Въпросите“ „Какво правим сега?“ и „Ти смяташ ли да дадеш нещо?“ не се задават само от пътните милиционери, а при отказ за „финансова помощ“ се стига до „Е, ние не можем да си тръгнем с празни ръце!“. „Според сегашната ценностна система, щом си във властта, трябва да лапаш. Иначе ще ти се смеят“, обобщава наш бизнесмен.

А най-често разказваният в Киев виц вероятно дава най-добра представа за ситуацията“ „Летял Янукович с вертолет над Киев и попитал пилота: „Чий е този завод?“. „На сина ви, г-н президент“, казал пилотът. Прелитайки над фабрика, украинският лидер попитал за собствеността й. „На другия ви син е“, добавил пилотът. Следващият голям комплекс пък се оказал на близък роднина. Тогава президентът попитал учудено: „В тази държава само семейство Янукович ли работи?“ /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене