Отбелязваме международния ден на редките заболявания

1310655725.hospital

За осма поредна година на 28 февруари хората, страдащи от редки болести, заедно с лекари, студенти по медицина и доброволци, ще отбележат Международния ден на редките болести, информира Нова тв.

„Ден след ден, ръка за ръка“ е мотото на събитията, които ще се проведат в 16 града на страната. То напомня за ежедневните трудности, пред които са изправени страдащите от редки заболявания и за обществената подкрепа, от която имат нужда.

Тези болести в по-голямата си част са не добре познати, хронични, често инвалидизиращи и животозастрашаващи. Голяма част от засегнатите са деца. Хората, живеещи с такива заболявания, имат нужда както от добре организирана медицинска грижа, така и от рехабилитация, социална подкрепа, психологична и образователна помощ.

За част от заболяванията все още няма осигурено безплатно лечение, клинични пътеки и диспансеризация, въпреки хроничния им характер и малкия брой нуждаещи се пациенти. Голяма крачка напред през изминалата година беше приемането на нормативна уредба, регламентираща изграждането на специализирани експертни центрове, в които пациентите да получават комплексна грижа от екипи от специалисти.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене