Мюфтийството в Гоце Делчев с протестно шествие срещу омразата

айдън мохамед
На 22 февруари тази година административната сграда на Районно мюфтийство в Гоце Делчев осъмна със свастики и обидни квалификации – „Смърт за турците”, „Мразиме ви“.
Това не е първото посегателство срещу мюсюлмански центрове в Гоце Делчев. Подобни актове са с регулярна честота, а извършителите многократно са залавявни и освобождавани, без да понесат каквато и да било отговорност, заявяват от мюфтийството.
„Местната мюсюлманска общност е разочарована от факта, че местната и централната изпълнителна власт не правят нищо за спирането на тези позорни и осквернителни деяния. Бездействието на правоохранителните органи насърчават тези актове. Подобно пренебрежително отношение е своеобразна провокация срещу местните мюсюлмани, която може да има непредсказуеми последствия.  Многобройните актове на поругаване и техния рецидив инспирира желание у местните гражданите изповядващи исляма да изявят своето несъгласие със случващото се по мирен начин възоснова на чл.8 от Закона за събранията, минтингите и манифестациите“, казват от мюфтийството.
Протестното  шествие е в знак на несъгласие за бездействието на прокуратурата, полицията и местната власт и ще се проведе на 27.02.2015г. от 15.00 ч. То ще следва предварително обявения маршрут от сградата на Районното мюфтийство, ул. „Звънчарска” № 3 през Районния съд, полицията и ще завърши пред общинската администрация на гр. Гоце Делчев.
Мото на протеста е „Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и сеенето на омраза“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене