Производител разобличи кмета на Фъргово В. Кацаров, че уредил майка си със субсидии, без да гледа тютюн

2121

Разкрита е мащабна схема за източване на субсидии за тютюн в община Сатовча, в която са замесени и селски кметове. Кметът на Фъргово Венцислав Кацаров бе уличен от местния жител  Емин Заимов, че е регистрирал майка си Фатме Кацарова като получател на субсидия, без да е засяла изобщо тютюн. Според показанията на Заимов пред Нова тв той е произвел през миналата година 651 килограма тютюн, но когато отишъл при кмета да подпише договор, за да получи полагащата му се субсидия, се оказало, че няма такива свободни, и приел неговото производство да се впише на името на майката на кмета. След като се разшумял случаят, Венцислав Кацаров изплатил 600 лв. на производителя. Всъщност цялата порочна схема за източване на държавни субсидии за производство на тютюн е следната:

Всяко едно земеделие се подпомага със средства – държавни или европейски. Тютюнът също трябва да се подпомага. Проблемът е, че голяма част от производителите взимат пари, без да сеят тютюн. В най-добрия случай някога са били тютюнопроизводители, но има и такива, които стрък не са посадили, но взимат пари и ще взимат до 2020 година.Основните проблеми са два. Единият е по-скоро законодателен – всеки производител на тютюн получава европейски доплащания, за да се ориентира към друг вид земеделие. Парите се дават на килограм предаден тютюн – по 2 лева. Но не година за година, а според това колко тютюн си предал през 2007, 2008 и 2009 година. Наричат ги референтни години. Това са златните 3 години, заради които Европа и до днес дава пари на земеделците. Първоначално целта на тази помощ е била производителите лека-полека да бъдат пренасочвани към друг вид бизнес.

Впоследствие се оказва, че това няма как толкова лесно да стане, и субсидиите се удължават до 2020 година. Вторият проблем е, че дори през тези три години не всеки производител е успял да се добере до такъв договор. Според засегнати квотите за договори са били орязани, а всичко минава през кметовете. Така производителите трябва да се вържат към вече подписани договори. Оказва се, че много хора, които никога не са се занимавали с тютюн, влизат в тези квоти и взимат пари. Така един производител, който е произвел 5 тона тютюн, може да бъде орязан, за да стигне ограничената квота за всички. Сред тях обаче има и такива, които не произвеждат нищо, а печелят. По горещата тема се изказа и бившият земеделски министър Мехмед Дикме, кйто също е бил дълги години тютюнопроизводител. „Още преди две години съм алармирал ДАНС за схемата за получаване на субсидии за тютюн, без да го отглеждаш”, каза  Мехмед Дикме. По думите му тази схема е направена на ниво министър, изпълнителен директор на фонд „Тютюн”, когато е съществувал през 2007-2008 година.

Той съобщи, че разследването  показва дребните играчи, които източват дребни суми. „Годишно се източват над 40 милиона лева от държавния бюджет”, каза Дикме и допълни, че това не са европейски пари, а такива, които се заделят от държавния бюджет.

Бившият министър на земеделието допълни, че до този момент не се е срещал с премиера Бойко Борисов, за да му разкаже за тази схема, не знае дали и ДАНС са предприели мерки за разплитане на схемата.

„Да се направи проверка на хората, които получават субсидия над 20 000 лева. Там ще излязат големите играчи”, каза той и допълни, че има хора, които взимат стотици хиляди левове, без да гледат тютюн.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене