Менда Стоянова: Дългът ще се подкрепи преди сряда, защото всички разбраха, че е нужен

109291-menda-stoianova

„Мисля, че съгласие преди сряда ще има, защото всички разбраха, че в тази ситуация, изходът е само един – да се подкрепи този дълг, защото това е отговорното поведение за държавата. Всички разбраха, че дълг не се поема, а конкретният размер на новия дълг се определя със законите за държавния бюджет. Разумът ще надделее, убедена съм в това“.Това заяви пред БНР председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

 

Според нея, от рутинната операция по сключване на договор с 4 банки за организиране на дълг, а не за поемане на нов такъв, тъй като дълговете се поемат през бюджета, някои политически партии са се опитали да извлекат политически дивиденти, като на първо тя визира БСП, в лицето на Румен Гечев.

„Що се отнася до комуникацията с нашите партньори, мисля, че навреме са осведомени, защото това, което влезе като документ в Народното събрание е минало през Министверски съвет и ако говорим за РБ, те имат най-малко четирима министри, да не говорим за вицепремиер, АБВ също имат министър и вицепремиер и мисля, че е оправдание, че те не са били запознати”, обясни Стоянова.

 

„Процедурата, когато един такъв Законопроект влиза в Народното събрание е там, за да се разгледа от бюджетна комисия. В първия момент, в който внесохме този документ в бюджетната комисия, поканихме министър Владимир Горанов, но нямаше представители на АБВ, на ПФ. Те умишлено не искаха да разберат за какво става дума”, заяви Менда Стоянова и добави, че според нея, това което се е случило на бюджетна комисия е било умишлено.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене