Калфин: Нямам забележки за заема, а за начина, по който беше направен

Калфин

„Гласуването в сряда не означава теглене на 8 млрд. евро дълг“, уточни вицепремиерът

АБВ реагира по един и същи начин на предложения, които не са минали през предварителна консултация. По отношение на новия дълг партията твърди същото, което заяви и през декември за еврофондовете. Това обясни пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин. „По този начин внесени предложения, без предварителна консултация, няма как да минат“, заяви той.

„Тогава Горанов отчете, че прибързано е внесено предложението, мисля, че и сега ако беше прекарал повече време с парламентарните групи преди да внесе предложението за заема, щеше да е друго“, припомни той.

Различията между АБВ и ГЕРБ са основно отношение на доходите и данъците. В правителството като цяло Калфин каза, че няма претенции. „Мисля, че се сработихме с колегите“, добави той.

„Всички правим всичко възможно правителството да работи в един екип. Нямам забележки по заема, но начина, по който беше направен, обаче, надали стимулира партньорските отношения, убеден е Калфин. Това, което се гласува сега, е споразумение с партньорски банки, оттам нататък всеки теглен лев ще бъде гласуван от парламента“, отбеляза Калфин.

„Горанов мисля, че е дал разчети, свързани с дълга, на всички парламентарни групи. За всеки лев, който се тегли като заем, НС ще взема решение“, уточни вицепремиерът.

„Това е отваряне на врата, през която всеки лев оттук нататък ще бъде гласуван от парламента. Дискусията щеше да е по-спокойна за дълга, ако ги нямаше тези неумели политически ходове“, подчерта Калфин. „Гласуването в парламента в сряда, не означава теглене на 8 млрд. евро дълг“, подчерта той.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене