Расте броят на пациентите с ракови заболявания в Пиринско

доктор ХристинаКузманова

Расте броят на пациентите с ракови заболявания в Пиринско. През последната година в онкоболницата в Благоевград са лекувани над 9 000 души, като през 2012 те са с около 500 по-малко.

В специализираната клиника за онкоболни в Благоевград всяка година расте броят на приетите с ракови заболявания.

„Регистрираните с раково заболяване регистрирано за първи път за 2013 г. са 1508, а пък за 2012 г. са 1450. Както виждате има известна тенденция към увеличение на заболяването”, каза д-р Христина Кузманова, управител на СБАЛО – Благоевград.

Наблюдава се леко завишаване на заболяванията от рак при мъжете.

„Най-често срещаната локализация при мъжете това е ракът на белия дроб, който напоследък прави впечатление, че има известно увеличение на броя на пациентите. Другата локализация, която има тенденция към увеличение това е ракът на храносмилателните органи. Това са по-скоро стомахът и дебелите черва”, съобщи д-р Кузманова.

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Автор: Деси Атанасова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене