Почитаме паметта на Васил Левски с редица мероприятия

photo_verybig_1397821

Благоевград ще почете 142-годишнината от паметта на Aпостола на свободата Васил Левски с редица мероприятия.

Граждани и гости на града могат да склонят глава пред Дякона от 11.00 часа на пл. „Васил Левски”. Там ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя.  „Левски- велик и безсмъртен” ще представят възпитаниците на Обединен детски комплекс на 19 февруари от 17.00 часа в Регионален исторически музей. Благоевградските деца ще припомнят за делото и живота на героя с театрални миниатюри, рецитал и мултимедийна презентация, посветена на Апостола на свободата.

Ден по – късно, на 20 февруари, в благоевградското кино ще бъде прожектиран филмът, посветен на Левски – „Дякон Левски”. Лентата проследява живота на Апостола от детските години до фаталният му край.

В Сандански честванията ще започнат в 11:00 часа с поклонение пред Паметника на загиналите за свободата на България. В 18:00 часа ще бъде направена премиера на филма „Дякон Левски“. Филмът ще се излъчи Дома на култуара, а входът е свободен.

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876).

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене