Днес е Месни Заговезни

74641-carkva-sveshti

Днес е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Православният празник се отбелязва 8 седмици преди началото на Великден. Той подготвя вярващите за предстоящия пост.

На този ден християните ядат за последен път месо до Великден. Те трябва да организират и различни празници, защото от следващата седмица това ще е забранено за дълго време.

Пълният пост за Великден обаче започва от следващия понеделник. Началото му бележи следващата неделя – Сирни Заговезни. На този ден за последно се ядат млечни продукти и се разрешавате веселби. Затова тогава се прави баница със сирене, а момците хвърлят стрели в домовете на девойските, които харесват. На този ден по-младите искат прошка от по-старите. На следващия ден пък започва Великия пост. 

През него човек не трябва само да се ограничава в храната, а и в мислите, и делата си. Ако иска наистина да спази християнската повеля, той трябва да се пречисти духовно, защото това е целта на поста. Затова всеки вярващ човек през предстоящите седем седмици трябва да се бори още повече с лошите мисли и желания в себе си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене