Съветниците от Гърмен приеха с мнозинство общинския бюджет за 2015 г.

main_b

Минка Капитанова и Мурад Адем

Приемането на бюджета на община Гърмен за 2015 г. обединисъветниците от всички групи и те го гласуваха с мнозинство ведно с внесените и одобрени по време на дебатите корекции.

През 2015 година община Гърмен ще разполага с общ бюджет от около 10 милиона лева. Основните и приоритетни големи харчове са заложени за строителство и подобряване на инфраструктурата, както и за закупуване на терена и благоустрояване на съществуващия парк в Хвостяне, който преди години бе възстановен на собствениците, изселили се преди много години в Турция.

Паркът в Хвостяне се намира в центъра на селото и е разположен върху 2.6 дка. Към момента общинската администрация в Гърмен е провела няколко срещи и разговори за неговата продажба със собствениците на имота.

Въпросният парк след възстановяването му бе заграден от собствениците на имота. Теренът над 8 години не се използва и през лятото се превръща в опасен змиярник, за което са подадени от местните жители множество жалби.

Ако двете страни се договорят и сделката относно продажбата на имота се осъществи, жителите и най-вече младите майки и децата от селото ще се сдобият с един прекрасен парков оазис, е мнението на кметове и общински съветници.

Другото важно перо, което е залегнало в бюджет 2015, е заграждането на гробищните паркове в селата Дъбница, Огняново и Рибново, което също е проблем от години и е притеснително за жителите от трите села.

Причината е, че в тях се пускат да пашуват животни, които от своя страна нанасят щети и на самите гробове. Незаградените гробища и в трите села са подложени и на чести посегателства и обругаване.

Бюджет 2015 на община Гърмен от много години за пръв път е с коректно разпределение на средствата и е съобразен с най-належащите нужди в съответните населени места, коментираха след приемането на бюджетасъветници и кметове от община Гърмен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене