В ОбС-Сандански „замириса“ на избори, съветниците заложиха в общинския бюджет 350 000 лв. за политическите си обещания

sandanski_38_20110217_20602027761

В Сандански „замириса1‘ на избори, след като съвет­ници от различни политичес­ки партии поискаха около 350 ООО лева за „политичес­ки обещания“ допълнително към заложения проектобю­джет на община Сандански за 2015 година, който е в раз­мер на 22 741 966 лева. То­ва стана след бурни дебати на вчерашното редовно засе­дание на Общинския съвет, на което с мнозинство бе приета рамката на бюджета за настоящата календарна година.

Със свое решение съвет­ниците задължиха общинска­та администрация да осигури допълнително около 350 000 лева за ремонти на улици, сгради, покривни конструк­ции, гробищни паркове, тоа­летни, закупуване на посуда за детски градини и други.

Съветниците от ВМРО представиха списък с нови пера към бюджета за допъл­нително финансиране за ре­монти на улици в селата Лебница, Склаве, Плоски, Пирин и Мелник. За преместване на детската градина в с. Струма от досегашната база в училищната сграда, която е зак­лючена след закриване на школото, от ПП ГЕРБ предло­жиха 100 000 лева да бъдат заложени за ремонт на гро­бищния парк в Сандански и за изграждане на тоалетна в новия гробищен парк.

Съветникът Петър Додушев предложи на кмета на с. Катунци да бъдат отпуснати по 30 лева командировъчни на месец. За ремонт на пок­рива на сградата на „Битусс“ са заложени 10 000 лева, предложението е направено от съветника Андон Ризов. За ремонт на тоалетните в гим­назия „Яне Сандански“ са за­ложени 8000 лева по пред­ложение на директора-съвет- ник Зорница Органждиева. За ремонт на сградата на кметс­твото в с. Ново Ходжово бяха гласувани 15 000 лева. За ку­пуване на кухненско обза­веждане на детската градина „Дора Габе“ по предложение на председателя Явор Аргиров бяха гласувани 12 000 лева, за издаване на книгата за покойния почетен гражда­нин на Сандански отец Ангел Столинчев са гласувани 3000 лева, за честване на 40-годишен юбилей на детска гра­дина „Радост“ – 2000 лева.

Кметът на община Сандан­ски Андон Тотев ще оперира с 20 000 лева, които ще се отпускат на социално слаби семейства. Общинският съ­вет ще разпределя сума в размер на 40 000 лева.

И тази година местните парламентаристи отделиха близо два часа за разпредел­яне на средствата за спортни дейности в размер на 175 000 лева, предложени от Общинска администрация. Постоянната комисия за младежта, спорта и туризма към Общинския съвет е гла­сувала сумата да бъде зави­шена на 224 000 лева, като най-голямо е перото за фут­болните клубове – в размер на 110 000 лева.

Съветникът Димитър Кеха­йов бе доста критичен, като призова колегите си да бъдат толкова отговорни и към проблемите на образование­то, здравеопазването и со­циалните дейности, както са към финансирането на спор­тните клубове. В шеговит тон той предложи да се учреди клуб „за стоене на ляв крак“, който да стане поред­ният финансиран от община­та. Той заяви: „В списъка фи­гурират клубове, които се из­държат само от бюджета на общината, без да имат дей­ност. Тази порочна практика трябва да я спрем“.

„Спортът ли е най-важното финансово перо в бюджета на общината, та му отделяме тол­кова много време и пари?“ – попита д-р Звездан Гацев и призова да се прекратят деба­тите около финансирането на спортните клубове.

Сумата от 190 000 лева ще се разпределя за всички спортни клубове на територията на общината. Това ще стане на заседание на постоя­нните комисии. Съветникът Емил Терзийски предложи да се намалят с 1 лев предста­вителните разходи на кмета Андон Тотев и председателя на Общинския съвет Явор Аргиров, и предизвика недо­волството на колегите си. Кметът да оперира с 29 999 ле­ва, а председателят на Об­щинския съвет – с 24 999 ле­ва. Освен това той предложи да бъде намален с един лев и дългът на общината в размер на 1 900 000 лева за пътя Се­верна дъга, както и средства­та, заложени в размер на 24 000 лева за коледна украса.

В крайна сметка, след ка­то неговите предложения бяха подложени на гласуване самият Е. Терзийски гла­сува „против“, въпреки че на два пъти бе призоваван от Таня Стоянова да се откаже от предложенията си и те да не бъдат гласувани.

След като съветниците с мнозинство подкрепиха така предложените изменения и допълнения към проектобю­джета, кметът А. Тотев им благодари и призова с общи усилия всички да работят за изпълнението на бюджета.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене