Без категория

Фалстарт на делото срещу банскалията Ал. Мацурев за наркотици, и той, и адвокатът му Анева са болни

51-02-03-Александър-Мацурин-Цури

Първото дело срещу банскалията Александър Лаза­ров Мацурев, който минала­та година беше задържан за притежание на наркотици, беше отложено вчера пора­ди неявяването на подсъди­мия, неговия защитник и ве­щите лица.

Срещу Мацурев Районна прокуратура – Разлог е пов­дигнала обвинение по чл. 354, ал. „в“ от НК – за отглеж­дане на растения с цел производство на наркотични вещества, и по чл. 356, ал. „а“ от НК – приготовления за престъпления, свързани с наркотични вещества.

На делото вчера стана ясно, че защитникът на под­съдимия адвокат Анева е де­позирала молба заседанието да бъде отложено, тъй като не може да се яви поради вло­шено здравословно състоя­ние, като в нея твърди, че ще представи доказателство за това. Молба е постъпила и от уличения за притежание на наркотици банскалия Але­ксандър Мацурев, в която по­сочва, че не може да се яви също поради заболяване. В приложеното медицинско свидетелство е посочено, че здравословното му състоя­ние не позволява явяването му в съда. На съдебното за­седание не се явиха и двете вещи лица Венета Цековска и Екатерина Стефанова, за която също е представена молба от Научноизследова­телския институт по кримина­листика и криминология, с която се уведомява съдът, че тя е в платен годишен отпуск. На съдебното заседание се явиха редовно призованите по делото свидетели Тони Врачков, служител в РУП – Банско, и Александър Анге­лов, полицейски служител от Благоевград, както и Мартин Толин, Красимир Колчев и Илиан Дзогов.

Заради отсъствието на подсъдимия и неговия защит­ник прокурор Мирослав Каназирев обяви, че е налице процесуална пречка за дава­не ход на делото, и то бе от­ложено за 13-и март. Район­на прокуратура – Разлог трябва да призове подсъди­мия Мацурев и адвоката му за следващото заседание. Официално предупреждение ще получат и двете вещи ли­ца Венета Цековска и Екате­рина Стефанова, които трябва също да бъдат уведо­мени, че присъствието им на следващото заседание е за­дължително. Тогава ще бъдат призовани отново и свидете­лите.

Припомняме, че 26-годишният Александър Мацу­рев на 22 февруари минала­та година беше задържан от служители на РУП – Банско за притежание на наркоти­ци. При рутинна проверка на ул. „Княз Борис“ в курортния град беше спрян лек автомо­бил „Мерцедес“, управляван от Мацурев. В хода на про­верката в него бяха открити четири хартиени опаковки, съдържащи около 3 г бяло прахообразно вещество. При направения тест то е реагирало положително на кокаин.

Седмица по-късно Мацу­рев влезе в луда гонка из гра­да с полицейска патрулка, след като отказа да спре за рутинна проверка. Той беше заловен от полицейските слу­жители в близост до бившия магазин „Валан“ на входа на Банско. Тогава на Мацурев беше съставен акт за неспаз­ване на полицейско разпо­реждане и след двучасов престой в полицейското уп­равление беше освободен. Дни по-късно той пусна жал­ба срещу полицейския слу­жител Тодор Врачков, като го обвини в полицейско наси­лие и превишаване правата на длъжностно лице, в която твърдеше, че е ритан по гла­вата, врата и ребрата от по­лицая. Жалби бяха внесени до Районна прокуратура – Разлог, Окръжна прокурату­ра – Благоевград и 0Д на МВР – Благоевград.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене