Партийна интрига: Отстраненият от ръководството на ДПС депутат Муса Палев се спасява от политическа изолаци, като се кандидатира за кмет на Белица

муса палев

Вуйчо му Ибрахим Палев нямало да се впусне в нова битка, от рокадата печели Ахмед Башев, който ще изпълни мечтата си пак да е в НС

Бившият областен управител на Благоевград Муса Палев, който в момента е народен представител в 43-то НС, се готви да се кандидатира за кмет на община Белица през есента, това съобщи за „Струма“ източник от ДПС. Неочакваният политически ход бил свързан с тоталната политическа изолация, в която Муса Палев изпадна в собствената си пар­тия, след като категорично от­каза да отстъпи мястото си в парламента на третия в лис­тата за Благоевградска област, бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. Както е известно, на последните парламентарни избори през 2014 г. Палев събра 4835 преференциални гласа, което автоматично го вкарва в парламент като №2 в листата, измествайки смята­ния за сигурен Ахмед Башев. Това му навлече куп неприя­тности и той бе подложен на жесток натиск да се оттегли. Заради неотстъпчивостта му първо бе изключен заедно с колегата си Гюнай Хюсмен от Разградско в края на ноември миналата година от ПГ на ДПС. Тогава мотивите на партийно­то ръководство за наказател­ната мярка бяха, че двамата не са спазили политическото обещание за не използване на преференциалния вот, или от­каз от депутатско място, ако такъв вот бъде осъществен в тяхна полза.

Така Палев и Хюсмен оста­наха в 43-то народно събра­ние като независими народни представители. Пред „Струма“ тогава Палев бе категоричен, че по време на предизборната кампания не е работил преференциал­но. „В нито едно населено място не съм призовавал хо­рата да гласуват за мен, а за политическата сила, която представлявам, и това може да се докаже по безспорен на­чин. Всичките ми изяви са до­кументирани и заснети“, до­пълни той.

По думите му това, че не е депутат от ДПС, по никакъв на­чин не влияе на работата му в парламента. „В прекрасни взаимоотношения съм с коле­гите от ДПС, но моята водеща цел е да защитавам интереси­те на жителите на Благоев­градска област, които са гла­сували за мен“, каза още Па­лев.

ДПС изключи от парламен­тарната си група Гюнай Хюс­мен и Муса Палев заради на­рушен политически ангажи­мент и неджентълменско по­ведение.

Само преди няколко дни бе обявено, че Муса Палев е изключен и от ръководството на ДПС. Решението е взето на заседание на Централния съ­вет на партията. „Това е пос­ледващ акт след отстранява­нето ми от парламентарната група на Движението за пра­ва и свободи и в него няма ни­що смущаващо“, коментира Палев. Той поясни, че депута­тите от ПГ на ДПС по право участват и в централния съвет. Бившият областен управител обаче си остава, редови член на движението.

Да стане кмет на родната си община Белица е добър тактически ход Муса Палев да оцелее в политиката. Ако го изберат, на негово място де­путат в 43-то НС наистина ще влезе ползващият се с голе­ми протекции в ЦС на ДПС Ах­мед Башев, заради когото бяха взети тези безпрецеден­тни мерки срещу честно из­брани народни представители на движението. Пред Палев има два варианта – единият е да бъде издигнат от структу­рите на ДПС в своята община за кметското място, а вторият е, ако не получи доверие на съпартийците си, да се канди­датира като независим, какъв­то е в момента и в парламен­та. Заради множеството съб­рани през настоящия и през предишния си мандат негати­ви почти сигурно било, че не­говият вуйчо Ибрахим Палев нямало да се кандидатира за нов мандат, така че рискът да се стигне до родова война в община Белица ще бъде из­бегнат напълно, довери човек от ДПС.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене