Кметът на Банско се срещна с Цецка Цачева и народни представители

108893-ikonomov-cacheva-sreshta-1

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители се срещнаха с кмета на Община Банско Георги Икономов и с представители на местното самоуправление, съобщиха от прессекретариата на Народното събрание. Сред основните теми на разговора беше развитието на туризма, на ски зоните в Банско и Добринище и оптимизиране качеството на туристическите услуги в общината.

В срещата участваха председателите на парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски, по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, по въпросите на децата, младежта и спорта Борислав Борисов, по околната среда и водите Станислав Иванов, народни представители от региона и представители на местното самоуправление, туристическия бизнес, спортни деятели.

Кметът на Община Банско Георги Икономов призова за спешно даване на разрешение за нова втора кабинка в Банско, даване на концесия на Добринище и развитие на ски спорта в цялата страна. Георги Икономов посочи, че законовата база е добра и не е пречка за развитието на туризма. Той заяви, че търси подкрепа от всички политически сили, защото проблемът е национален и трябва с действия да се покаже, че туризмът е приоритетен отрасъл. Георги Икономов настоя да се направи оценка на потенциала на зимните курорти и да се даде шанс на всички региони, които имат дадености и инвеститорски интерес, да развиват ски туризма.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че от страна на парламента исканията на гражданите на Банско и региона намират подкрепа при строго съблюдаване на европейските норми и директиви, които България като член на ЕС трябва да спазва. Проблемът е решим, оставаме в очакване на заключенията на междуведомствената комисия, допълни тя. Цецка Цачева посочи, че дебат по темата за потенциала на зимните курорти е започнал още в края на мандата на 41-ото Народно събрание, но времето не е било достатъчно за изготвяне на цялостна стратегия за развитие на тези курорти. Изготвянето на такава стратегия ще бъде отговорност на изпълнителната власт и на това Народното събрание, допълни тя. Председателят на парламента подчерта, че депутатите очакват предложения на представителите на местната власт за развитието на туризма.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене