Осем души са били арестувани по време на протеста на животновъдите

108851-jivotnovadi-simitli

Следва блокиране на границата при Кулата и Гоце Делчев, както и национален протест пред Министерството на земеделието и храните

Протестът на животновъди приключи с осем ареста, съобщи „Фокус“. Протестиращите животновъди настояват за увеличаване изкупната цена на млякото, да се регламентира и промени статутът на общинските пасища и да се предприемат конкретни действия срещу болестта „син език”.

Над 100 животновъди се събраха на главен път Е-79 край Симитли и блокираха движението на международния път. В последствие са били арестувани за нарушаване на обществения ред. Заместник-председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков, който е бил сред арестуваните заяви, че ако не се намери решение на проблемите им до края на другата седмица, ще има нови протести.

Последващите действия от тяхна страна включват блокиране на границата при Кулата и Гоце Делчев, както и национален протест пред Министерство на земеделието и храните. По думите му, протестиращите животновъди са отправили призив към всички представители на бранша от цялата страна, да се включат към общонационален протест.Чалъков допълни, че са изпратили писмо до министър-председателя Бойко Борисов и се надяват, че ще получат подкрепа от негова страна.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира след заседанието на Министерски съвет във връзка с протестите, че е прието решение, с което да бъдат осигурени 4 млн. 625 хиляди лева за закупуване на ваксината за „син език”, с която трябва да се ваксинират всички овце и говеда на територията на цялата страна през пролетта.

E79 News; Снимки: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене