Камбитов: Благоевград се превръща в притегателен център за спорт, отдих и развлечения

main_b

Атанас Камбитов, снимка: Община Благоевград

На пресконференция кметът Община Благоевград д-р Атанас Камбитов начерта приоритетите за 2015 година. Рекордният бюджет, възлизащ на 60 млн лева, заедно с допълнителното външно финансиране в размер на 5 млн лева, бе подкрепен от всички политически сили.

Този наистина добър бюджет на практика ще позволи развитието и подобряването инфраструктутрата на един по-добър и модерен Благоевград, категоричен е кметът Камбитов.

Той очерта някои от акцентите, заложени в бюджет 2015. Сред тях са изграждането на инфраструктура в IV Микрорайон, изграждането на рекорден брой детски площадки, и облагородяването на всички междублокови  пространства.

Като много положителен бе отчет фактът, че след близо 20 години има реално увеличение на работните заплати в социалните сфери. Така например с 40% се вдигат заплатите в Центъра по изкуствата, с 20% в ансамбъл „Пирин“, с 10% в детските градини, и всичко това без да има увеличение на досегашните данъци и такси.

След проведена среща със директора на Общинска банка Община Благоевград ще получи кредит в размер 2 млн лева, за да се изгради модерно LED осветление. Заемът ще бъде изплащан от икономиите , които ще бъдат реализирани. Цялостната стойност на проекта възлиза на 5 млн лева, но първоначално ще бъде изградена мрежата в най- критичните точки на града – централна градска част, Градската градина, парк „Бачиново“ и кварталите, където има най-много аварии – Еленово, Ален Мак и Струмско.

Кметът Камбитов представи задочно и новия заместник-кмет по европейските въпроси – Зорница Кралева. Освен работата по всички наши проекти, общинското ръководство лансира и идеята за среща с Търговско-промишлената палата и Стопанската камара, с цел организирането на информационни кампании за стимулиране на малкия и средния бизнес в региона.

На пресконференцията стана ясно, че Община Благоевград пристъпва към събаряне на незаконните постройки.  Акция по събаряне на незаконните строежи ще има не само в ромската махала, но и навсякъде, където има констатирани такива.

На фона на бедстваща България през последните дни, д-р Камбитов увери, че обстановката в община Благоевград е спокойна, благодарение на мерките за почистване коритото на река Благоевградска Бистрица в района на „Баражите“. За тази година 250 00 лева от общинския бюджет са заделени именно за почистване на дерета.

След проведена среща между кмета Камбитов и заместник-министъра на културата Бони Петрунова, Община Благоевград има разрешението за проект, който ще създаде нова туристическа дестинация. Тя ще обхваща Зелен дол, Дренково и Стражевата кула.

„По този начин вървим към реализирането  на Благоевгарад като един притегателен център за спорт, отдих и развлечения“ – обобщи кметът Камбитов.

infomreja.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене