Кметът на Банско и министъра на туризма обсъдиха „Развитие на планинския туризъм“

кмет банско

Кметът на Община Банско Георги Икономов присъства на среща на тема „Развитие на планинския туризъм“ , която се състоя в София по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. На дискусията присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, представители на държавни и неправителствени организации, бизнеса и кметове на общини.

Поводът за кръглата маса бе начертаването на мерки за устойчиво и балансирано развитие на потенциала на планинския туризъм в страната за подобряване на конкурентноспособността на курортите ни на европейския пазар.

„Зимният туризъм привлича четири пъти повече средства от летния. Считам, че с общи усилия и по примера на други европейски държави,  трябва да се обединим и с общи усилия да подобрим възможностите на страната ни, без да нарушаваме екологичното равновесие и биоразнообразие. Банско е утвърдена марка в ски туризма – част от календара на ФИС за провеждането на състезания по ски-алпийски дисциплини, но се превърна в антиреклама за България с километричните опашки, които се образуват пред кабинковата линия в курорта“ каза Ангелкова и изрази категорична институционална подкрепа за уплътняване на ски зоната.

По време на дискусията бяха направени предложения за създаване на единна национална концепция за управлението на горските и защитени територии в страната, изграждане на нови съоръжения, туристически курорти и ски-зони.

„Настоявам да бъдат предприети спешни мерки за спасяването на зимния туризъм чрез бързото построяване на Втори кабинков лифт в Банско, както и отдаването на концесия на ски-зоната в Добринище. Развитието на планинските територии  ще подобри регионалната икономика, възможностите за спорт и достъп до богатствата, които ни предоставя планината“ заяви Икономов и предложи да се направи спешна оценка на инвестиционния потенциал на зимния ни туризъм, което да бъде отправна точка за развитието на горските и защитени територии в страната.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене