Мария Габриел: Нигерия не може да отговори сама на заплахата от терористичната групировка Боко Харам

misiq v Nigeriq prez 2011 g

Ключови елементи са регионалното сътрудничество, политическата воля и холистичния подход

Брюксел, 29 януари 2015 г. – Членовете на Делегацията в Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страните от Африка, Карибите и Тихия океан проведоха дебат относно положението в Нигерия. Разискването се състоя в контекст на предстоящите след две седмици общи избори в Нигерия и с оглед нарастващото насилие, породено от действията на терористичната групировка Боко Харам.

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел повдигна няколко въпроса по отношение борбата срещу групировката. Според нея разрастването на Боко Харам се обуславя от финансирането, което позволява това да се случва, и поиска от Европейската служба за външна дейност отговор дали разполага с информация за обема и източниците на това финансиране.

На следващ ред Мария Габриел постави въпроса за общ регионален отговор на заплахата от Боко Харам. „Ясно е, че Нигерия не може да се справи сама с този проблем. Срещата на върха на Африканския съюз следва да предостави практическо и прагматично общо решение, което обаче зависи и от волята на нигерийските власти.”, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Представителите на Европейската служба за външна дейност информираха, че по-голямата част от финансирането на Боко Харам е с местен произход и идва от изнудване, грабежи, трафик на наркотици и оръжие, трафик на хора, откупи за отвлечени хора.  Признато беше, че все още липсва достатъчно изчерпателна информация за най-важните източници на финансиране.

 

В края на дискусията се очерта извода, че е необходим цялостен подход за отговор на действията на Боко Харам, като се отчитат икономическите предизвикателства и предизвикателствата на сигурността в региона.

 

 

През 2011 г. Мария Габриел беше ръководител на делегацията на Европейския парламент за наблюдение на президентските избори в Нигерия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене