8-годишно момиченце смая учени с авангардна идея за лечението на рак

лаборатория

Предложението на Камила вече е изпробвано в лаборатория, има поразително добри резултати

Професор Лизанти приложил няколко от най-често използваните антибиотици върху стволови клетки от някои от най-разпространените туморни форми – в гърдата, в белия дроб, панкреаса, простатата, яйчниците, както и при рак на кожата и тумори в мозъка. Антибиотиците успели да унищожат напълно повечето клетки и се справили по-добре със задачата от специализирани онкологичнимедикаменти, които са в пъти по-скъпи и нови.

Причината за успеха на антибиотиците е в това, че някои от тях действат като спират клетките да произвеждат митохондрия, която пък ги зарежда с енергия. Туморните стволови клетки имат висока концентрация на митохондрии и ако тази функция се наруши, те не могат да се поддържат живи.

В същото време при експериментите антибиотиците не увредили съседните здравиклетки, което според проф. Лизанти е от съществено значение. Според него след още изследвания антибиотиците може да се утвърдят като евтина, ефективна и безопасна алтернатива на онколекарствата.

„Всъщност някои антибиотици отдавна се използват при лечението на онкоболни в комбинация с химиотерапията“, отбелязва д-р Алън Уърсли от Центъра за онкологични изследвания на Великобритания. Още от 60-те има свидетелства за благоприятен ефект на някои антибиотици при тези случаи, но не е изследвано дали могат самостоятелно да преборят канцерогенните клетки и какви нежеланите ефекти биха могли да предизвикат, ако се използват за тази цел.

Още медицински новини четете на сайта за здраве и красота на България
 myclinic.bg

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене