Апел към ловците: Не стреляйте до река Места и яз. Доспат!

„Апелираме към ловците да се въздържат от стрелби в ра­йоните, където ще се проведе Среднозимното преброява­ не на водолюбивите птици”, призовава председателят на Гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов. БДЗП-Гоце Делчев ще участва в 39-то Среднозимно преброяване на водолбивите птици през уикенда – на 17 и 18 януари 2015 г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На територията на община Гоце Делчев водоемите, кои­то привличат водолюбиви  птици и са предмет на изследване, са река Места – в участъка гр.Хаджидимово – с. Баня, и прилежащите водоеми. Екипът от природозащитници ще започне броенето в събота.

Първата дестинация за екипа ще бъде поречието на р.Места. На следващия ден ще посети яз. Доспат.

За шеста поредна година доброволците на БДЗП имат подкрепата на ДЛС „Дикчан” – Сатовча, надяват се на съ­действие и от властта в об­щина Гоце Делчев.

Преброяването се провеж­да в световен мащаб от 1967 г. насам и е едно от най-масо­вите събития в областта на природозащитата. Партньори на БДЗП на национало ниво в преброяването са Изпъл­нителната агенция по окол- на среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българ­ска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балка­ни”.

Преброяването дава оцен­ка за състоянието на попула­циите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са включени в екологичната мрежа Натура 2000.1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене