Бандата на Черния Роди убила Манджуков и Дамянови

cherniqRODI

Престъпна организирана група на Радослав Калчев-Черния Роди е убила бизнесмена Борислав Манджуков, стоителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му срещу заплащане, съобщава Petel.bg. Това стана ясно на брифинг вчера след извънредна среща в МВР с участието на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, пише 24 часа.
“Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Направихме съвместно съвещание и стигнахме до сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани, за което има привлечени обвиняеми лица”, разказа Сарафов. Той уточни, че убийствата са поръчани на групата, но не каза от кого и какъв е бил мотивът.
За тартор на варненската банда, отговорна за показните убийства, е Радослав Калчев-Черния Роди. Той обаче не е задържан, защото още на 11 януари духнал в чужбина. Бягството му е заснето на видеокамери. В момента го издирват само на територията на страната. Причината е, че за да му се издаде европейска заповед за арест, трябва да мине определено технологично време и процедури и да приключи националното издирване.
Другият избягал член на бандата е Николай Цветков-Чубака. Категорично бе опровергана информацията, че той е скочил през прозорец, когато са отишли да го арестуват.
Останалите седем членове на групата са задържани. Това са Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския и Николай Илиев-Мазния. Всички те са в ареста, а мярката им е гледана още в събота в спецсъда. Смята се, че бандата е имала и други членове, но те още не са разкрити.
Основните занимания на групата на Черния Роди са били разпространение на наркотици, контрол върху проституцията и мокри поръчки, стана ясно от думите на Сарафов.
“Оказа се, че за да се наложи контрол върху наркоразпространението, е необходима груба сила. Явно в един момент Черния Роди е решил, че силовата бригада може и да убива хора”, обясни Сарафов.
Хората на Калчев са използвали груби методи като рязали уши и пръсти, чупили са ръце и крака, извършвали са убийства, палежи и изнудвания, каза зам. главният прокурор. “Тази варненска група е всявала ужас, не само страх. Членовете на тази група нееднократно са посещавали затвора и са били осъждани. Няма един, който да не е осъждан. Дори и от затвора са продължавали своята престъпна дейност”, посочи Сарафов.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров допълни, че килърите му освен търговски отношения с Орхан имали и лични – един от тях бил в интимни отношения с приятелката на убития. Георгиев и Валеов били хванати, след като полицаи ги спрели за проверка. Предложили подкуп, но униформените отказали. Отвели ги в районното и там те признали за убийството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене