Никола Тодоров: Фолклорът ни е толкова богат, че не знам дали един живот ще ми стигне, за да запиша всичко, което харесвам…

Нямам гадже – Facebook-ът ми е отворен за всички 😉

Nikola-3

Никола Тодоров е роден на 03 юли 1985 г, зодия Рак, от Благоевград. От много ранна детска възраст буди своя интерес към фолклора и няколко години по-късно решава да се заеме сериозно с този стил в музиката. Едва 10 годишен, тръгва професионално по тези си стъпки, записвайки се в местна школа за народно пеене, където получава първите сериозни уроци. Три години по-късно е приет в музикална паралелка на НХГ „Св.св. Кирил и Методий” Благоевград, с профил народно пеене… По време на цялото си обучение е един от най-концертиращите изпълнители, сред възпитаниците на гимназията…Това го амбицира още по-силно да продължи своето развитие. Завършвайки средното си образование, през 2003г. кандидатства в Югозападен Университет „Н.Рилски”-Благоевград, където е приет в специалност „Педагогика на обучението по музика” с профил народно пеене….Концертната дейност продължава да бъде неизменна част от живота му и следват редица турнета в различни страни… През 2007г. завършва бакалавърска степен и вече е дипломиран музикален педагог. Именно през 2007 година прави и първите по-смели стъпки за сериозна музикална кариера, когато записва две песни за фестивала „Пирин фолк” Сандански… И двете песни са одобрени от селекционното жури и намират реализация на голямата фестивална сцена… Отзивите са положителни, а тръпката от цялата фестивална атмосфера, амбицират новата фолклорна надежда да продължава да записва нови песни… Веднага след дипломирането си през 2007г, започва преподавателска дейност в едно от местните училища в Благоевград, като преподавател по музика, а година по-късно започва, като преподавател по народно пеене в Югозападен Университет „Неофит Рислки” Благоевград, където преподава и до днес. Паралелно с преподавателската си дейност, Никола Тодоров записва и магистърска степен, в специалност „Музикално възпитание и обучение”, която през 2010г. завършва с отличен успех…

Обаждаме се Никола и го молим за интервю. Той обаче ни казва, че е много зает и ни затваря телефона… Обаждаме се пак, но този път започваме по друг начин: “Здравей, Никола обаждаме се от вестник Топ Преса, искаме да те представим в нашата рубрика “Лица От Югозапада” Разбира се в удобно за теб време”. Когато Тодоров разбра, че става дума за вестник Топ Преса веднага се съгласи да даде интервю… Срещаме се с Никола, за да ни разкаже за новите си проекти, за своето минало и за бъдещите си планове.

Разкажи ни кога се зароди любовта към народното пеене?
– Аз съм израснал в семейство в което винаги се е слушала народна музика. Майка ми е изключителна добра певица. Не веднъж съм казвал, че пее много по- добре от мен. Но може би времето в което се е родила и живяла не и е позволило да се реализира в тази посока. Пяла е по концерти нищо повече. Винаги когато има празник и повод да се съберем пеем заедно. Искам с нея да направим един официален дует, които да види бял свят, за да може талантът й да бъде видян от повече хора. А, преди нея баща й е бил много добър певец и танцьор, това върви от поколения… Но аз съм единствения, които се занимава с това професионално.

Кога ще чуем нещо ново от теб?
– Имам няколко нови песни, които чакат да видят бял свят. Записани са в студио. От тук насетне предстои телевизионно заснемане и реализация за широката публика. Една от тях вече е реализирана благодарение на БНТ 2, за новогодишната програма “Наздравица От Песни”. Песента е автентична. Моята цел и идея беше да запазим автентичното звучене, както като аранжимент така и като звукоизвличане и изпяване. Идеята ми е фолклора да се предава в чистия му вид без много модернизиране, без много промени. Това е моята гледна точка и мисля, че е правилната, защото това богатство трябва да се запази колкото се може в онзи вид. Промените в текста, промените в аранжиментите изкривяват нещата и губим ценното на фолклора. Песента „Садила мома ядено лозе“ изцяло в стилистиката на автентичния фолклор. Аранжимента, изпяването, стаилинга за самата телевизионна версия… Доста често хората реагират така, че много млад човек държи да е във фолклорна носия. Да на мен ми харесва, гордея се когато съм с фолклорната носия и в нея се чувствам много добре.

Кои са хората с които работиш по новите песни?
– Аранжимента е на композитора Петьо Кръстев, бившия главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”. Той е един доказал се и много добър композитор. Аз същност, през целият ми творчески път съм се доверявал изцяло на него. Почти всичките ми песни, като аранжимент са негово дело. С него имаме и една авторска композиция за “Пирин Фолк”– 2007 год. в Сандански. По текст на популярната поетеса от пиринския край Катя Кирянова. И песента имаше успех. Аз тогава бях тотално непопулярно име, за първи път хората се сблъскаха с лицето, Никола Тодоров и отзивите бяха добри.

Nikola-4

Как се почувства за първи пътна сцена?
– Много добре, аз не съм спирал да се изявявам на концерти от ранна детска възраст. От школата от както съм започнал. Винаги съм бил концертираш изпълнител. В гимназията в университета… Когато завърших университета, всъщност те тогава нещата се застъпиха… 2007 аз завърших бакалавърска степен в Югозападният университет „Неофит Рилски“ и есента на същата година беше фестивала “Пирин Фолк” – Сандански… Много добре се почувствах, в смисъл че аз обичам сцената а и май сцената ме обича. По скоро публиката, защото виждам реакциите,че са винаги много положителни и всъщност това ми дава сили да продължавам и да не спирам да творя.

Има ли народна песен която много харесват но още не си я запасъл?
– Ооодаима страшно много песни… Аз не веднъж съм казвал че изворния ни фолклор е толкова богат, че не знам дали един живот ще ми стигне на човек да запише всичко което харесва, Не говоря като цяло песните. Винаги може да се издирят популяризирани песни, каквато е и моята идея. Аз не съм привърженик на това една и съща песен да се пее от десетки изпълнители. На ниво запис и представяне като своя продукция. Винаги се стремя да издиря не толкова популярни песни, на които да вдъхна живот и чрез тях да докосна хората. Ако моите колеги също работят в тази посока си мисля, че фолклора ще остане жив в онзи вид в който на мен ми се иска.

От къде ги издирваш текстове, предполагаме от интернет?
– Не разбира се, по скоро на терени. По-интересно е да чуеш автентични неща от възрастни хора. А иначе и в интернет има доста не популярни, записани от някои някога и останали там във времето.

Не ти ли се струва, че поговорката “Музикант къща не храни” важи само за България.
– Да, има нещо сбъркано в цялата система, но едва ли ние сме хората които можем да дадем ясен отговор но това нещо. На мен не ми се иска де се така. В България задължително един музикант трябва де има и допълнително занимание, да не кажа и основна работа а музиката да е просто да е едно хубаво хоби… За съжаление. Но така ни е устроена държавата и ние донякъде сме се примирели. Общо взето работим по схемата която е наложена през годините.

Разбрах, че участваш в много благотворителни концерти.
– Винаги съм откликвал на такива идеи с голямо сърце… Трябва да помагаме, трябва да сме добри.

Промени ли те известността?
– Не, не ме промени, защото тази популярност не ми се е стоварила от един път. Аз съм бил много последователен през всичките тези години. Обичта на публиката съм я получил от много малък. Те винаги са реагирали много бурно с много аплодисменти. Реакциите винаги са били много положителни. Мисля, че ако тези неща ти се случат изведнъж ти общо взето не знаеш какво да правиш с тази слава. Но когато си последователен и добродушен и добронамерен към околните няма как да те промени това че си популярен. Мога да кажа, че медианите ми изяви по никакъв начин не са променили отношенията ми към близките ми и приятелите ми. Всеки които се е опитал да намери път към мен, го е намерил без никакъв проблем.

Ти си млад човек, как се забавляваш, в клубовете не пускат народна музика… Какво друго харесваш?
– Истината е че харесвам страшно много неща. Всеки един жанр има и хубави и лоши писни и аз съм се научил да отсявам доброто от всички стилове. Харесвам Поп-Фолк, не ми е проблем да влизам в Поп-Фолк клубове, дори страшно много се забавлявам. Харесвам български и световен Поп, сосветно не ми е проблем да бъдя и в дискотеките.

Нека Топ Преса разкрие на читателите, Никола Тодоров има ли си гадже?
– Нямам, свободен съм. Топ Преса ще помогнели за откриването на едно страхотно момиче? Очаквам оферти, Facebook-ът ми е винаги отворен за всички 😉

Какво ще пожелаеш на феновете си и на нашите читатели?
– Да продължават да харесват българската музика, да не забравят и фолклора защото това са нишите традиции и ние трябва да се гордеем с тях, защото те ни отличават от други народи. Дават идентичност и индивидуалност

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене