Баби орисници завързаха амулети с чесън на бебетата в община Струмяни

main_b (1)

снимки: Община Струмяни

От миналото до днес Бабинден в община Струмяни е събрал в себе си почит към великата мисия на раждането и отглеждането на новия живот.

И тази година празникът в общината започна с преклонение пред традицията. В кабинета на кмета Емил Илиев три майки от Микрево, Илинденци и  Струмяни  – Зорица Длагонска, Ралица Христова и Венера Николова и техните рожби Любомира, Сияна и Мишел, „полиха на бабата” – дългогодишната акушерка Росица Траянова, която наричаше:”Както се хлъзга сапунът между ръцете ми, така да се раждат децата на Струмяни!”.

51 деца проплакаха в община Струмяни  през 2014г., като в най-голямото село Микрево са 42 деца, в Струмяни – 4, в Илинденци – 5. Кметът на община Струмяни Емил Илиев изпрати поздравителни адреси до всички семейства, медицински работници, акушери и лекари, ощастливени с рожби, като пожела здраве, радост и много обич като лично връчи на всички празнуващи майки и баби красиви подаръци за бебетата и 101 рози в знак на признателност.

„Бабинден е един от най-красивите празници и с радост благодаря на всички семейства, че ни дариха с най-безценното – децата, а на лекарите, медицинските сестри и работници пожелавам успехи в благородната и трудна професия по опазване здравето на майките и бебетата. Да се раждат деца! Това е моето най-искрено пожелание към младите“, сподели кметът.

В Микрево празникът традиционно започна с молитва и благословия от отец Васил Котев, поливане на „бабите” , които като добри орисници завързаха на бебетата ръчно изработени амулети с чесън: за здраве и берекет. Голяма част от майките, бяха придружени от баби и прабаби. Елеонора Петкова – Сливкова, майка на четвърто дете – дъщеря, поздрави всички с празника и каза, че четвърто се ражда най-лесно. Раждайте.

Всички майки и баби от общината получиха своя дар за Бабинден, а най-красивият подарък на община Струмяни – нейните най-малки 51 жители потеглиха в красиви колички – благословени и орисани с добро!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене