ЮГОЗАПАДНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ГОРСКИ ПОЖАРИ

images

Проект за изграждане и оборудване на 9 наблюдателни кули за откриване на горски пожари в ранен стадий и мониторинг на околната среда, както и за оборудване на противопожарни депа спечели Югозападното държавно предприятие.

images (1)

 

Проектът се реализира с финансовата помощ по мярка 226 – „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности“ на Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз.

zx620y348_1161179

Наблюдателните кули ще бъдат изградени в 9 териториални поделения в обхвата на ЮДЗП, които се отличават с висока степен на пожарна опасност. Одобрени за финансиране са кулите в „ДЛС Дикчан” – с. Сатовча” и държавните горски стопанства в Благоевград, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Места, Сандански, Катунци и Кресна.

Наблюдателните кули представляват стоманени конструкции с височина 28 метра, като на всяка ще бъде монтирано високотехнологично оборудване. Кулите ще се захранват от собствен независим енергоизточник и са предназначени за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви в радиус до 5 километра.

606756

Проектът предвижда също дооборудване на противопожарните депа в 17 териториални поделения на ЮЗДП, както и закупуване на защитни облекла за оперативните групи за гасене на горски пожари.

Стойността на инвестицията е близо 4 млн. лева без ДДС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене