ВЕЛОАЛЕЯ – ЗА ДЕЦАТА ИЛИ ЗА НЯКОЙ В ОБЩИНАТА? Какъв проблем на Сандански реши велоалеята?

DSCN1585

Костадин Станоев, РЗС

Скоро ще уча детето си да кара колело, но като го науча няма да го пускам да кара по главната улица. Защото не искам да се блъска в майките с детските колички или във възрастни хора, които и не подозират, че в единствената пешеходна зона на града може да ги връхлети някой начинаещ велосипедист.

Да, градът има по-важни и по-болезнени въпроси, но крещящо жълтите линии всеки ден ни напомнят какво значи вместо да отстраниш – да създадеш проблем.

По света все повече погледи се обръщат към велосипеда, но той е алтернатива на колите, а не на пешеходците. Добрите велоалеи са изцяло нова инфраструктура, която не отнема нито от пътя на пешеходците, нито на шофьорите. Само така се осигурява безопасността на всички.

Както го правят в страната на велосипедите – Холандия:

https://www.youtube.com/watch?v=a6gy-ojmdh8

„Главната“ е освен любимо място за разходки и основна търговска улица, осигуряваща работа и приходи за много наши съграждани. Затова, дори и между жълтите линии, е опасно за децата ни да карат колело. Реалния ефект е по-скоро да дразнят и създават проблеми на пешеходците. И не само това. Тази велоалея често води до сблъсъци, наранявания и разпри.

От години негласно стои въпросът: Какъв проблем на Сандански реши велоалеята?

Да сложиш жълта боя по улица, за да обозначиш велоалея, е разбираемо. Прави се, за да дава сигурност на велосипедистите. Обаче точно тази жълта боя, точно по тази наша улица, не дава сигурност, а я отнема. Направена точно там, за да бъде виждана от всички и ползвана от никой. Тя е показност без стойност. Всъщност има стойност, но тя не е известна на гражданите. Сигурно идеята за велоалеята има и автор, но и той не е известен. Защо ли?

Това са ни мотивите и ние да питаме жителите на Сандански:

*Искате ли да има велоалея на главната улица?

  • да, тя трябва да остане където е сега
  • трябва да има велоалея, но не в пешеходната зона
  • да има цял маршрут за велосипедисти в удобно за  града и туристите място
  • велоалея изобщо не е необходима, тази да се премахне и друга да не се прави  
  • този въпрос не ме интересува

По този въпрос в момента тече гласуване в сайта Sandanski1.com

 

ПП РЗС в Сандански започва 2015 г. с нова инициатива. Гражданите на Сандански, Мелник и съставните села ще имат възможност да изразят мнението си по ключово важни проекти, проблеми и обществено значими въпроси, свързани с развитието и управлението на нашата община. За тази цел всяка седмица ще бъде представян на обществен дебат определен въпрос и чрез гласуване през социалните мрежи гражданите на Сандански ще могат да си кажат думата по проблеми, потискани толкова дълго време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене