Ексклузивно! Шефът на РИО-Благоевград Огнян Соколов хвърля оставка

Зам. областният управител Асим Адемов: При управлението на Соколов е оказван натиск върху школски шефове в Пиринско, няма контрол в училищата

14-01-02 sokolov11

Началникът на РИО-Благоевград, Огнян Соколов хвърля оставка, научи ”Вяра”. Това ще стане факт на 2 февруари. Решението на Соколов е категорично, а по думите му причините за напускането на ръководния пост са политически. Служителите в инспектората са повече от доволни от управлението на Огнян Соколов. Той е безспорен професионалист, който познава перфектно законите и знае как да ги прилага, казаха служители на РИО пред „Вяра”.

Огнян Соколов зае за втори път началническия пост от 1 ноември 2013 г., а в началото на следващата се яви на конкурса за ръководното място и го спечели, пак за втори път. Предшественикът му Ивайло Златанов, който е от ГЕРБ, подаде молба и напусна доброволно кабинета.

Междувременно вчера зам. областният управител Асим Адемов открито поиска оставката на Огнян Соколов. „Очаквам началникът на РИО в Благоевград Огнян Соколов с чест и достойнство да си подаде оставката, каза пред „Вяра” Адемов. По думите му под неговото управление в системата на образованието в Пиринско е извършен погром. „Бяха сменени доста директори и оказван натиск върху школски шефове. От друга страна, случаят с пияния учител в Рибново показва, че няма контрол в училищата в Благоевградска област”, смята Адемов. Според него проблемите са много и много странни. Натиск върху директори също така е оказван в почти всички общини в областта, но отказа да даде имена. Той очаква самите директори да проявят достойнство, да излязат и сами да посочат проблемите. Адемов като бивш школски директор постави на дневен ред и посещаемостта на учениците в часовете, като даде пример с това, че е бил свидетел и виждал ученици, които трябва да са в час, а са навън. За бившия директор изключително неприятно за учителската гилдия е учител да ходи пиян на работа и в такова състояние да се явява пред учениците, като посочи примера с учителя в гърменското село Рибново. Още по-тревожен е фактът за него, че това не е инцидентно, единичен случай, а системно. Другият смущаващ момент обаче според него е, че началникът Огнян Соколов е издал предписание да бъде наказан учителят. „Но аз питам Соколов, след като този случай е системен и редовно е ходил в нетрезво състояние на работа, кой ще разследва действията на директора. Не може да си измием ръцете единствено с наказание на учителя. Питам какво прави Соколов с директора на училището!?” Според него имаме случай на занижен контрол, а голямата отговорност е на шефа на РИО”.

14-01-02  asim ademov2

Адемов не смята, че е в компетенциите му да посочи заместника на Соколов и за него назначението на тази длъжност, може и да не е политическо, но трябва да е професионалист, който си върши  и разбира от работата си. Според Адемов предишният началник Ивайло Златанов е бил точно на мястото си. Асим Адемов бе директор на училището в Долно Дряново и в края на 2013 г. беше уволнен дисциплинарно. Адемов е бил извикан в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград, за да си получи на място заповедта. Като причина за дисциплинарното уволнение се изтъкват множество нарушения от страна на школския управник, установени при назначената от шефа на инспектората Огнян Соколов проверка в учебното заведение.

Огнян Соколов е образователен шеф №1 в Пиринско няколко мандата, в продължение на 9-10 години, преди това дълго време бе експерт в Регионалния инспекторат по образованието. Безпартиен е и винаги е декларирал, че няма политически пристрастия.

Снимки:

1.  Огнян Соколов

2.  Асим Адемов

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене