Музикантската гилдия в Гоце Делчев получи покана да участва в…ИЗМАМА! Неврокопски музиканти – пазете се!

сдсд

Професионалните музиканти от различни стилове да вземат участие в създаването на нова асоциация, това е мисията на техния колега Калин Вельов, който от два месеца обикаля България и обединява хората на музиката. Това е нещо различно от профсъюз или синдикат и в държавите по света това се  е случило още през 60-те – 70-те години, казва той.

Калин Вельов: От няколко месеца обикаляме по всички градове на България, за да се срещнем с всички музиканти и музикални институти, което ще рече консерватории, музикални училища, опери, филхармонии, музикалните фолклорни ансамбли, музикантите на свободна практика, общините, които се занимават с култура… Искаме да обединим всички музиканти в една обща асоциация, както навсякъде по света. В България до сега нямахме такава музикална асоциация. По този  начин ще можем да се борим по-лесно за правата си, за подобряване на музикалната среда, може животът на музикантите да стане по-приятен и по-лесен, ротацията на музикантите, както е по цял свят и както беше в България преди време, да успеем и да я вдигнем на крака. Да можем да комуникираме с общините, държавата и Министерството на културата по по-правилен и добър начин, тъй като досега не бяхме единни и обединени.федеф

Много са интересни нашите срещи, изключително ползотворни са, радваме се на голям интерес и разбиране по цялата страна. Истината е, че вече сме обиколили 2/3 от цяла България. Със срещата в Гоце Делчев и по-късно в Банско приключваме цяла Южна България и част от Северна. Остават ни шест големи града. Общото събрание на Българска асоциация на музикантите, което ще е в началото на май, се надяваме на масивно присъствие.

Председател на Управителния съвет на Българска музикална асоциация е Тони Дончев, познат е на всички и е страхотен музикант. В Управителния съвет влизат Краси Куртев от „Акага“, Митко Кърнев от „Д2“, Пейо Пеев, който е гъдулар, страхотен  народен музикант, познат на цялата фолклорна гилдия в страната, Емил Димитров – син… Това са имена, с които асоциирахме създаването на Музикална асоциация преди време. Дали ще продължим същите да сме в управителното тяло за в бъдеще, това ще определи гилдията, тъй като в представите на хора те трябва да бъдат лица, които са познати на всички като музиканти.Без име

Такива асоциации и организации са изключително силни и мощни във всяка една държава. През миналия век това се е осъществявало от Музикалната дирекция, но след нея няма кой да защитава интересите на професионалните музиканти. Ето защо една от задачите на новата организация ще е да отстоява техните интереси на различни нива. Въпросите са много, но няма кой да се бори за отговорите. фсдфдсфсф

Калин Вельов: Първият въпрос е относно заплатите. Мисля, че той е наболял въпрос в половин България, не само в музикалната гилдия и въобще в културната среда. Въпросът с музикантите на свободна практика, музикантите, които свирят по сватби, по клубове, кръчми… Там спорът е какъв да е хонорарът и как да не се подбива от такива, които ходят да свирят на по-ниски цени.

Примерно за Музикалните институти, академии, музикални училища и т.н., при тях седи въпросът за делегираните бюджети, т.е. всяка гилдия има различни подтеми, които чакат много отговори. Въпросът е да се работи и да се комуникира на държавно ниво и между самите музиканти, защото ние трябва да имаме една представителна организация, едно обединение с едни хора, които са по-напред в някои отношения и ще могат да комуникират на такова ниво.

Дали мисията ще е успешна – опита е по-важен казва Калин. Поне трябва да пробваме, за да има кой да ни представлява, хората занимаващи се с музика.

 Дали обаче това е истината? Информационна агенция www.toppresa.com се добра до скандални сведения. Оказа се че „дейността“ на Калин Вельов не е толкова почтена.

Перкусионистът Калин Вельов и басистът Васил Гюров се оказаха едни от най-хитрите музиканти в българския шоубизнес, разкриват ни наши източници в средите на музиката от София. Само за две години те успяха да смъкнат от колегите си 250 000 лева, за да работят по несъществуващия проект за дигитализиране на цялата родна музика и предоставянето й на свободен принцип на слушателите.

От две години насам музикантите Калин Вельов и Васил Гюров са намерили своята златна кокошка в лицето на „Профон”, което защитава и управлява правата на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. И двамата са членове на УС на дружеството, а от 2012 г. са членове и на УС на новосъздадената Българска музикална асоция (БМА). За тези две години те са взели общо 250 000 лева от „Профон”, с които е трябвало да финансират проекти на БМА. По схемата, известна от приказката на Андерсен „Новите дрехи на царя”, проекти няма, но парите са похарчени и при това отчетени с разходни документи.

Ето как действат Гюров и Вельов:

Според устава на „Профон” дружеството има право да прави отчисления от „неидентифицираните” приходи по чл. 11б , включени в одобрен от общото събрание бюджет за съответната календарна година в общ размер не по-голям от 20%, но не повече от 180 000 лева. Става въпрос пари за произведения, чиито автори са неизвестни или неоткриваеми.

Общата сума, отчислена за фондове през съответната календарна година, се обособява на две равни части, едната от които да бъде разходвана за фонд за подпомагане дейността на продуцентите, преимуществено насочена към антипиратска дейност, докато втората част трябва да бъде разходвана за фонд за подпомагане дейността на артистите изпълнители. Ежегодно с решение за одобряване на годишния бюджет на „Профон” общото събрание определя съответните организации бенефициенти на фондовете на сдружението.

БМА кандидатства с проект за дигитализиране на цялата българска музика и пускането й на свободен достъп до публиката. За целта те получават на два пъти първо 70 000 лева, а следващата година – още 180 000. С тези пари те трябва да направят платформата и да уредят всички съществуващи авторски права. От една страна обаче, българското законодателство не позволява уреждане на правата с неизвестен правоносител, от друга – липсва и платформата.

Според протокола от последното общо събрание на БМА, това трябва да е онлайн платформата за стрийминг RadioTon.bg. „Проектът отне много усилия и време. Ще бъде представен подробно в точка 4”, казва Калин Вельов на общото събрание на 21 октомври 2014 г. По време на обсъждането на въпросната точка обаче се оказва, че след представянето на функционалността на radioton.bg и онлайн демонстрация на самия сайт са възникнали

твърде много въпроси

„В резултат на въпросите и предложенията от членовете УС се ангажира да сформира работна група, която да обсъди добри идеи и да изработи предложение за работещ бизнес модел за RadioTon.bg, в която да се включат (първоначално) Петър Делчев, Васил Николов, Мартин Славов, Велизар Ангелов, Калин Вельов и Невена Колева”, пише в протокола.

Междувременно Вельов прави серия от обиколки из страната с цел да набира членове за организацията си. „Целта на срещите е представянето на организацията, вижданията за развитието й и предимствата, които ще имат музикантите – наши членове”, пише и в сайта на БМА. Парите за командировките са от „антипиратския фонд” на ПРОФОН, а разходите се отчитат стриктно. „След нарастване на членската маса (което ще стане в резултат на обиколката по градове), БМА да започне преговори със застрахователни дружества, адвокатски кантори, музикални магазини и ателиета за внос, ремонт и поддръжка на музикални инструменти, дружества за здравно и за пенсионно осигуряване за постигане на преференциални цени за пакети от услуги за членовете на БМА”, обещава Калин Вельов на общото събрание.

Всичко би било прекрасно, ако парите, които БМА получава, не зависеха изцяло от решението на УС на „Профон”, в който пък членуват членовете на… УС на БМА. Така се оказва, че Гюров и Вельов гласуват сами на себе си едни 250 000 лева от парите, събрани с музиката на колегите им, „за да правят нищо дълго време”.

Разбира се, всичко това не би могло да се случи без пряката благословия на „капо ди тути капи” в родния шоубизнес Саня Армутлиева. Тя се е превърнала в съвършения монополист. Така че музиканти в град Гоце Делчев. Имайте си едно наум. Пазете се!!!

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА В НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК  ТОП ПРЕСА!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене