Направиха пробив в лечението на сърдечна недостатъчност

20150117.ueihoykzbp

Успели са да присадят на пациентка стволови клетки от ембрион

Френски лекари са присадили сърдечни клетки, получени от ембрионални стволови клетки, преди три месеца на пациентка, страдаща от сърдечна недостатъчност, съобщи АФП. Пациенката вече е добре.

Ръководител на екипа е проф. Филип Менаше от европейската болница „Жорж Помпиду” в Париж.

Ембрионалните стволови клетки, наричани плурипотентни, имат голям терапевтичен потенциал, защото могат да се превърнат във всякакъв вид тъкан. Опити с тяхна помощ да бъдат коригирани патологии на окото вече са правени. Това обаче е първата подобна терапия на сърдечна недостатъчност.

Присадката е направена върху засегнат от инфаркт участък от сърцето заедно с коронарен мост на 21 октомври 2014 г. Пациентката е на 68 години. Тя е страдала от остра сърдечна недостатъчност с явна промяна на сърдечната функция след прекаран инфаркт, но не в стадий, изискващ присаждане на сърце.

Понастоящем жената е добре и състоянието й се е подобрило, без да се наблюдават усложнения. Тя води нормален живот. Младите сърдечни клетки, получени от стволови клетки, са инкорпорирани в гел, който е поставен като лепенка върху инертната зона на сърцето. Тази част от органа вече се движи, но още е рано да се каже дали това се дължи на стволовите клетки или на моста.

„Не мислим, че тези клетки ще живеят вечно и ще произвеждат сърдечна тъкан”, каза проф. Менаше. „Имаме сериозни основания обаче да мислим, че те отделят вещества, които могат да предизвикат форма на възстановяване от страна на самото сърце”, разкри той./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене