Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Правителството налива 28 млрд. лв. в икономиката

28 млрд. лв. ще инвестира правителството в икономически мерки за развитие на страната през 2014, 2015 и 2016 г. Финансирането трябва да дойде от приходите на бюджета за трите години и оперативните програми на Евросъюза.

Цацаров ще обсъжда общи екипи с Европол

Създаване на смесени екипи по разследвания на Европол ще обсъждат днес главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Европол Роб Уенрайт.

Обвинител №1 е на двудневна визита в Хага с двамата си заместници Борислав Сарафов и Пенка Богданова. Програмата им включва и среща с президента на Международния наказателен съд Санг-Хюин Сонг и с прокурора на съда Фату Бенсуда.

И Брюксел разкритикува здравната стратегия

Бурни дебати се очакват на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване в четвъртък, когато депутатите ще разгледат Националната здравна стратегия (2014-2020).

Пациентските и съсловните организации я подложиха на жестока критика още през есента. Аргументът им бе, че липсва цялостна визия как ще изглежда здравеопазването до 2020 г., как ще се финансира, няма и дума какви болници са необходими, къде да са и с какви специалисти трябва да разполагат.

“Стандарт”

Канят Паси за еврокомисар

Гергана Паси е най-вероятният български еврокомисар след изборите през май. Бившият министър по европейските въпроси в кабинета „Станишев“ е фаворит на сегашното правителство, научи „Стандарт“.

Бизнесът пита: Как ще расте икономиката

На какви пари от Европа може да разчита родният бизнес по сектори? Кога ще има яснота за програмите, защото новият програмен период вече тече, а средства не се усвояват? Как държавата ще гарантира ръст на икономиката? Как ще помогне на българските строителни компании да излязат на международните пазари? Каква ще е програмата за реиндустриализация? Ще прехвърли ли правителството помощите за преквалификация от хазната и общините към бизнеса? Как ще запазим компютърните мозъци в България? Това само някои от въпросите на работодатели и големи компании у нас към правителството. Те чакат конкретен отговор на 11 февруари. Тогава в НДК по инициатива на премиера Пламен Орешарски ще се проведе национален форум „Правителство – бизнес“. На него предприемачите ще могат лично да отправят своите питания, препоръки и предложения към Орешарски и екипа му. От кабинета гарантират, че всеки въпрос ще получи отговор – в залата, по време на дебатите или писмено.

И ловците на бой с крадците

И ловците ще бъдат впрегнати в битка с крадци и местни рекетьори, научи „Стандарт“. Ловните дружинки по места често си купуват къщи, където ловуват. Така те могат да помагат на полицаите с информация за крадци или рекетьори. МВР ще инициира тази седмица срещи с представители на охранителния и застрахователния бизнес.

“Сега”

България ще получи 86 млн. лв. от ЕС за жилища за 6300 роми

Европейските пари за изграждане на жилища за ромите и други социално слаби групи през следващите няколко години нарастват на 86 млн. лв., става ясно от проекта на новата оперативна програма „Региони в растеж“. За целево финансиране са определени 67 града в България. Те ще са длъжни да инвестират 5% от средствата за изграждане на къщи за най-бедните. Това означава, че около 86 млн. лв. са гарантирани за домове за социално слаби представители на малцинствата.

САЩ разполагат ПРО системата си в Европа

САЩ вече са започнали разполагането на кораби с ракети прехващачи в Средиземно море, разкри американският министър на отбраната Чък Хейгъл на 50-ата международна конференция по сигурността в Мюнхен. В рамките на програмата си за изграждане на противоракетна отбрана (ПРО) Пентагонът е започнал разполагането на кораби, оборудвани със системата за ПРО Aegis („Ийджис“).

Приходите от акцизи и от подоходния данък са най-големият риск пред бюджета

Заложеният ръст в приходите от акцизи и в постъпленията от данъците върху доходите на физическите лица са най-големият риск пред бюджета за 2014 г. Агенция „Митници“ трябва да събере с 322.1 млн. лв. повече спрямо отчета за 2013 г., при положение че две последователни години регистрира неизпълнение в постъпленията. Трудно постижим на фона на събраното през 2013 г. е и планираният скок при подоходния данък. Това става ясно от данните за изпълнението на бюджет 2013 към края на декември. Опозицията видя в отчета крах във финансите на държавата.

“Монитор”

Маргаринът удря в мозъка

Маргаринът, палмовото масло и растителната сметана причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, предизвикват исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и редица други заболявания. Това са показали проучвания на специалисти от Държавната агенция за храните и лекарствата (FDA). Експертите обясняват, че хидрогенираните масла, каквито са тези продукти, са вредни за здравето ни. Затова FDA наложи забрана за използването им в САЩ неотдавна.

Арестуваха педофил, карал деца да мастурбират в нета

Търновски полицаи арестуваха 37-годишен мъж, карал деца да се разголват и да мастурбират в интернет. Работата по случая е започнала в края на януари тази година след сигнал на родителите на едно от децата. По време на разследването било установено, че в периода от есента на 2013 г. до януари тази година Деян Йорданов от Дебелец се запознавал във „Фейсбук“ с малолетни момичета. Пред тях се представял за ученик и им отправял покани да си говорят в скайп. В съобщенията, които им изпращал там, им предлагал да си направят взаимно удоволствие, като се съблекат голи и се гледат и пипат пред камерата. Едно от децата – 12-годишно момиче, обаче разказало за баткото на родителите си, които незабавно подали сигнал в полицията.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене